innovatie

07 jan 2014, 22:10

Groningen: koolhydratenhoofdstad van Nederland- ontwikkelt gezonde patat (VIDEO)

In Groningen wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van “gezonde patat”, die niet bijdraagt aan diabetes en welvaartziekten. Dat gebeurt door onderzoekers van het “Carbohydrate Competence Centre in Groningen”. Dat is te zien op deze film van  www.webfilmnoord.nl, te zien op een website met  bijzonder economisch nieuws over Groningen:  http://economie.groningen.nl Over het Carbohydrate Competence Centre:

 

 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het Carbohydrate Competence Centre in Groningen wordt alle kennis op het gebied van koolhydraten verzameld, ontwikkeld en gedeeld. ‘We willen alle kennis verzamelen om zo innovatie bij het bedrijfsleven mogelijk te maken’, zegt directeur Fons Voragen.

Waarom zijn koolhydraten eigenlijk zo belangrijk? ‘Omdat het in veel producten van onze natuur zit. Denk aan planten, micro-organismen en algewieren. Die verwerken we in ons voedsel en in non-food producten’, zegt Voragen.

Ook richt het onderzoek van het CCC zich op koolhydraten voor de voeding en omzetting van biomassa in biomaterialen en biochemicaliën. Eveneens wordt er gekeken naar cellen in suikerbieten, waar bijvoorbeeld bioplastics van kunnen worden gemaakt. Het zou dus goed kunnen dat dankzij het onderzoek van het Groningse CCC plastic voortaan uit suikerbiet wordt gemaakt in plaats van uit olie.

 

Partners gezocht

Om kennis en innovatie te stimuleren, werkt het CCC samen met kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Wageningen Universiteit. In totaal gaat er ruim 28 miljoen euro om in de onderzoeksprojecten waar het CCC aan deelneemt.

 

Ook met het bedrijfsleven wordt de samenwerking gezocht. Intussen zijn er ruim 19 bedrijven die met het CCC samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten. Onder die groep bevinden zich grote bedrijven als FrieslandCampina, Danone, Cosun en AVEBE. Het Groningse centrum is echter nog altijd op zoek naar nieuwe partners en bedrijven. ‘We staan voor iedere samenwerking open’, aldus Voragen.

 www.cccresearch.nl