innovatie

03 okt 2002, 00:12

Groningen Internet Exchange realiseert infrastructurele doelen

Door de oplevering van de Zernikeborg heeft de Groningen Internet Exchange voor een groot deel haar infrastructurele voorzieningen gerealiseerd. Met eigen computerruimtes op twee locaties, namelijk in het Rekencentrum en in de Zernikeborg en twee volledig redundant operationele switchsystemen is GN-IX in staat om potentiële gebruikers te bieden wat op dit moment in de markt gevraagd wordt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Waar de komende periode nog wel aan gewerkt zal worden, is het plaatsen en het aansluiten van eigen switchvoorzieningen in de co-locale ruimtes van Tyco International in het Zernike Sceince Park, Atos Origin en Essent Kabelcom.
GN-IX is het publieke Internet Exchange en hét knooppunt voor Telecom Operators, internet-providers en overige internet gerelateerde bedrijven in Nord-Nederland. Via GN-IX hebben de aangesloten bedrijven en instellingen de mogelijkheid tot onderlinge uitwisseling van internetverkeer, toegang tot meerdere glasvezelnetwerken en de keuze uit verschillende aanbieders van specialistische internetdiensten.
De Groningen Internet Exchange is een initiatief van de gemeente Groningen, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). GN-IX is voor de NOM en de gemeente een belangrijke voorwaardenscheppende voorziening bij het aantrekken of helpen uitbreiden van nieuwe bedrijfsactiviteiten in Noord-Nederland. De RuG ondersteunt het initiatief met kennis en geavanceerde, redundante faciliteiten.