innovatie

20 jun 2014, 19:07

Groningen heeft geen “vernieuwende architectuur meer”

Groningen heeft geen “vernieuwende architectuur meer”

Groningen heeft geen vernieuwende architectuur meer. Deze kritiek ventileerde de vakjury tijdens de toekenning van de jaarlijkse architectuurprijs 2014.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Behalve lof voor de nummers een, twee en drie liet de vakjury ook een kritisch geluid horen. Echt vernieuwende projecten werden dit jaar node gemist.

 

Daarmee wordt geen recht gedaan aan de rijke Groninger traditie waarbij de stad vaak wegbereider was. De jury vroeg zich hardop af waar het Groninger experimenteerplezier is gebleven. Wie zijn de vernieuwers? Waar zijn de nieuwe concepten die deze stad zo nodig heeft? De afgelopen jaren waren de vakjury’s wel vaker kritisch over de wijze waarop Groningen langzaam uit de spreekwoordelijke eredivisie van de architectuur lijkt te verdwijnen: een kritische noot die de stad ter harte zou moeten nemen.

 

 

Tijdens de Dag van de Architectuur werden nog meer prijzen uitgedeeld. Zo wonnen pvanb architecten en Onix architecten een Gouden Kiezel voor het beste kleinschalige project. Ook was er een bijzondere vermelding voor een woningbouwproject in de Wijert van Bureau Ritsema dat opvalt door een prachtig gemetselde gevel.