innovatie

17 jul 2014, 17:05

Groenpaviljoens op Hoofdstation moeten Groningen als groenste stad presenteren

Groningen krijgt opmerkelijke 'groenpaviljoens' op het Hoofdstation. Het gaat om drie opvallende paviljoens die vrijdag officieel in gebruik genomen worden door wethouder Roeland van der Schaaf. Doel van de paviljoens - door de gemeente ook wel "groeikunstwerk" genoemd - is iedereen te laten zien dat Groningen vorig jaar werd uitgeroepen is tot groenste stad van Nederland.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De landelijke verkiezing daarvan is op 10 september en dan zal een nieuwe Groenste Stad van Nederland worden gekozen.  Daarom zullen de paviljoens tot die datum voor het Hoofdstation blijven staan.

 

Het groeikunstwerk op het Stadsbalkon is op verzoek van de gemeente ontworpen door kunstenaar Merijn Vrij (1971). Hij houdt zich bezig met kunst en vormgeving in de openbare ruimte. Zijn team zal de groenpaviljoens onderhouden in samenwerking met Reclassering Nederland, Iederz en ‘groene’ Stadjers.

 

De plaats van de paviljoens op het Stadsbalkon is bewust gekozen omdat het een knooppunt is van trein- en busreizigers, fietsers en voetgangers. Het voorplein van het Station is de entree van de stad. De paviljoens liggen dan ook in de loopverbindingen.

 

Groningen heeft de titel Groenste Stad van Nederland in september 2013 verworven doordat de stad een hoogwaardige leefomgeving realiseert en een zorgvuldige relatie heeft met het landschap en de natuur in de Ommelanden.

 

De paviljoens blijven staan tot 10 september, dan wordt in Groningen de Nationale Groendag gehouden, waar de groenste stad van 2014 gekozen zal worden.