Innovatie

Gemeente tevreden over invoeren reclamebelasting; “Onzin”, zeggen ondernemers

De gemeente Groningen is te spreken over de invoering van de reclamebelasting, zo blijkt uit een eerste evaluatie. Onzin, zegt Guus Vries namens het Platform Reclamebelasting. “De gemeente tevreden? De gemeente heeft juist aan alle kanten gefaald”, zegt hij tegen de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Uit de evaluatie blijkt dat er 1.495 aanslagen zijn verstuurd, waarop in totaal 104 bezwaren zijn binnengekomen, een ‘relatief laag aantal’, zegt de gemeente. De belastingopbrengst van 2024 komt volgens de evaluatie uit op 650 duizend euro en de uitvoeringskosten op zo’n 150 duizend euro; daar komt dit jaar nog 10 duizend euro bovenop. Het invoeren van de belastingmaatregel kostte de gemeente eenmalig 182 duizend euro.  

Of de belasting daadwerkelijk zorgt voor minder reclame in de openbare ruimte is volgens de gemeente nog lastig te zeggen. Dat heeft onder andere te maken met de vrijstelling voor culturele, zorg- en onderwijsinstellingen, die dit jaar werd ingevoerd. 

Klachten worden openbaar gemaakt  

Ondernemers begrijpen niets van de positieve toon van de evaluatie. Bij het Platform Reclamebelasting, dat eind vorig jaar is opgericht, zijn ruim 100 klachten binnengekomen, zegt Vries, maar hij vermoedt dat het aantal ontevreden ondernemers vele malen hoger is. Om wat voor klachten het gaat? Meetgegevens die niet kloppen, noemt Vries als voorbeeld, of verkeerde adresgegevens.

Alle klachten zijn op een rij gezet en worden binnenkort geanonimiseerd openbaar gemaakt.

Het Platform Reclamebelasting heeft onlangs nog een manifest aan alle politieke partijen in Groningen gestuurd. Kern van de verklaring: “Schaf de reclamebelasting af”, zo omschrijft Vries. “De reclamebelasting is in Groningen verworden tot het symbool van een onderkoelde relatie tussen gemeente en ondernemers”, schrijven de ondernemers in het manifest. “Het huidige systeem schiet tekort op meerdere fronten en roept structurele weerstand op. De uitvoeringslast is groot, de juridische houdbaarheid vaak betwist, en het vertrouwen in de overheid wordt hierdoor verder uitgehold.” Vries: “De bereidwilligheid van ondernemers holt achteruit.”

De gemeente erkent overigens in de evaluatie dat het handmatig tellen van reclame-uitingen gevoelig is voor interpretatieverschillen en menselijke fouten. Toch wordt dat niet aangepast: digitalisering of automatisering zou een oplossing zou kunnen zijn, maar dat is te duur.