innovatie

28 mei 2015, 10:10

Gemeente steekt 5 miljoen in energieneutrale stad

Gemeente steekt 5 miljoen in energieneutrale stad

Het college van B&W wil 5 miljoen euro beschikbaar stellen om alle gemeentelijke gebouwen in 2035 energieneutraal te maken. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zei wethouder duurzaamheid, Mattias Gijsbertsen, woensdag.

De investering van 5 miljoen euro is bedoelt voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen in 2015 en 2016. De besparing die met dit bedrag in de toekomst wordt bereikt is ongeveer 693.000 euro per jaar, aldus de gemeente.

Groningen wil energieneutraal zijn in 2035 en wil het goede voorbeeld geven door alle 250 gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Voorbeelden zijn de renovatie van de Stadsschouwburg, zwembad De Papiermolen, het plaatsen van led-verlichting op sportvelden en het verwarmen van zwembad De Parrel door biomassa. 

Noodzakelijk

Volgens de wethouder is de investering noodzakelijk: “Nu bedraagt de gemeentelijke energierekening jaarlijks nog zo’n 6 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt nog verbruikt door onze eigen gebouwen”, aldus Gijsbertsen.

Het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen is onderdeel van het energieprogramma Groningen geeft energie. Onder deze titel werkt de gemeente sinds enkele jaren om in 2035 een zogenoemde energieneutrale stad te zijn.