Innovatie

Gasunie positief over komst van grootschalige waterstof en CO₂-infrastructuur 

Het ambitieuze project Delta Rhine Corridor, waarbij een ondergrondse verbinding gemaakt wordt tussen Rotterdam, Zuid-Limburg en en Duitsland, gaat door. Maar dan zonder het transport van stroom, zoals eerder nog het plan was. Dit maakte minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (VVD) donderdag bekend. De Gasunie in Groningen reageert alsnog positief.


Leestijd: 1 minuut

De Delta Rhine Corridor verbindt straks via leidingen Rotterdam, Zuid-Limburg en Duitsland met elkaar. Het idee was dat de verbinding waterstof en CO₂ zou transporteren, maar ook stroom. Alleen de aanleg van stroomkabels zou voor te veel vertraging zorgen. Daarom krijgen waterstof en CO₂ de prioriteit.

De Gasunie stelt: “Met dit besluit komt het kabinet tegemoet aan de wens vanuit de markt en de Tweede Kamer om de waterstof- en CO₂-infrastructuur met grote urgentie te realiseren.” De Gasunie verwacht door het weglaten van stroom, dat ze tussen 2031 en 2032 al gebruik kunnen maken van de waterstofleiding, en in 2033 van de CO₂-leiding. Dat zou langer geduurd hebben als via de verbinding ook stroom (en ammoniak) zou lopen.

Hans Coenen van de Raad van Bestuur van de Gasunie: ‘Met de keuze van het kabinet kunnen wij onze infrastructuur voor waterstof en CO₂ zo snel mogelijk aanleggen. Daar zijn wij blij mee, omdat deze belangrijk is voor de duurzame toekomst van de Nederlandse en Europese industrie.”