Innovatie

Gasunie lanceert ‘Marktplaats’ voor waterstof

 
Gasunie in Groningen heeft een soort Marktplaats voor waterstof gelanceerd: Match & Connect. Op het platform worden vraag en aanbod van waterstof bij elkaar gebracht. Het platform is dan ook bedoeld voor gebruikers, handelaren en producenten van over de hele wereld. Het uiteindelijk doel? Het op gang brengen van de internationale waterstofketen ten behoeve van de energietransitie, zo stelt Gasunie. Er zijn inmiddels gebruikers uit zeven landen actief.


Leestijd: 1 minuut

Hoe werkt Match & Connect?

Om de ontwikkeling naar een functionerende waterstofmarkt te stimuleren, is het cruciaal dat vraag en aanbod van waterstof elkaar goed weten te vinden, zo stelt Gasunie. Omdat marktpartijen hebben aangegeven daar hulp bij te kunnen gebruiken, heeft Gasunie hiervoor een platform ontwikkeld. Match & Connect brengt (internationale) marktpartijen, die zowel aan vraag- of aanbodkant actief zijn, eenvoudig met elkaar in contact. Match & Connect is volgens Gasunie toegankelijk voor iedereen van over de hele wereld: van producenten van waterstof tot grootgebruikers die (grote) hoeveelheden waterstof nodig hebben om te kunnen verduurzamen.  

Over waterstof


Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Het is goed te gebruiken als grondstof én als brandstof en bovendien makkelijk op te slaan en te transporteren. In Nederland is Gasunie-dochter Hynetwork Services gestart met de aanleg van het landelijk waterstofnetwerk, dat de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen met elkaar verbindt. Onderdeel van dit landelijk net zijn ook opslagfaciliteiten voor waterstof, binnenlandse productie en importterminals in de havens. Met de het waterstofnetwerk Hyperlink in Noord-Duitsland ontstaat er een grensoverschrijdende verbinding tussen de verschillende Noordwest-Europese landen. Zowel in Nederland als in Duitsland is Match & Connect een laagdrempelige manier om de vraag en aanbod van waterstof bij elkaar te brengen, aldus Gasunie.