innovatie

13 nov 2014, 10:10

FNV over Aldel: “Dit is een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen”

Vakbond FNV Metaal reageerde vanmorgen opgetogen over het nieuws over Aldel

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “Dit is een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen waar echte banen en koopkracht hoog nodig zijn. De Duitse stroomleiding is de oplossing waar we met de voormalige Aldel werknemers hard actie voor hebben gevoerd afgelopen winter. Het is een mooi cadeau aan het eind van 2014 voor veel werknemers die straks weer aan de slag kunnen gaan. Wij zijn wel zeer benieuwd op welke voorwaarden mensen weer terug kunnen komen.”

 

Voormalige werknemers van Aldel worden door de financierende partijen rond 11:00 uur tijdens een informatiebijeenkomst ingelicht over de doorstart. Binnenkort starten een aantal ovens en gieterijen van Aldel weer op. Dan kunnen tientallen mensen aan de slag. Over twee jaar draaien Aldel en enkele andere bedrijven, waaronder ESD SIC als grootverbruiker van stroom, dan volop op het Duitse stroomtarief. Dit zorgt voor honderden banen bij Aldel en toeleverende bedrijven.

 

Werknemers van Aldel en Parker Hannefin voerden in het begin van dit jaar samen met vele Groningers in opstand actie onder het motto ‘Eerst ons gas, toen ons huis, nu ons werk, gas terug’. Onder meer bij de Provincie, in Delfzijl, in Den Haag bij de Tweede Kamer, met een protestmars, via een volksdebat en de autotocht ‘Gas Terug’.

 

Kuiper: ‘Met deze mooie verlate doorstart komt er nu alsnog wat gas terug. Ook al komt het uit Duitsland.’

 

De toekomst van Aldel hing voor het faillissement al een half jaar aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland. Bijna 30 procent hoger dan in Duitsland. Uit onderzoek bleek destijds dat Aldel vanaf januari 2016 gebruik zou kunnen maken van de goedkopere stroom uit de Duitse centrale, vijf kilometer verderop.

Maar niemand wilde het benodigde overbruggingskrediet verstrekken voor de aanleg van de stroomleiding die twee jaar zou duren. Hierop heeft Aldel faillissement aangevraagd.