innovatie

02 jan 2003, 00:12

Essent en Yahoo zetten Groningen Internet Exchange op de kaart

De Groningen Internet Exchange (GN-IX) heeft haar eerste klant van formaat binnengehaald. Essent Kabelcom tekende woensdag een contract met de GN-IX, dat grootse verwachtingen schept voor de toekomst van IT in Groningen. Zelfs Yahoo, de op een na grootste provider ter wereld, overweegt zich in Groningen te vestigen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het contract behelst de aansluiting van vier internetproviders van Essent op de GN-IX en het aanbieden van breedbandaansluitingen en transitdiensten van Essent Kabelcom. De vier providers zijn @Home, Free Access, Key Access en Webconnect. Met name de aansluiting van @Home is van groot belang voor de ontwikkeling van het nieuwe internetknooppunt van het Noorden.
“Essent @Home is een grote klant”, vertelt GN-IX directeur Bix Jacobse. “Zelfs zo groot dat we verwachten dat ook andere providers erdoor worden overgehaald om zich op de GN-IX aan te sluiten.” Jacobse rekent er op in de nabije toekomst zeker vijf tot tien andere providers te kunnen contracteren nu de overeenkomst met Essent getekend is. Als ook Yahoo mocht besluiten klant te worden van de GN-IX, zou dat een fikse toestroom inluiden van andere grote internationale internetproviders, verwacht Jacobse.
De GN-IX is afgelopen zomer van start gegaan op het Zernike Science Park in Groningen. Het is een knooppunt voor internetverkeer, waar internetproviders en telecomcarriers verkeer kunnen uitwisselen. Door van dit knooppunt gebruik te maken, kunnen deze klanten fikse kosten besparen die ze anders kwijt zijn aan het gebruik van kabel voor dataverkeer. Hoe dichter de klant bij de GN-IX zit, des te meer ze bespaart.
De gemeente Groningen en andere regionale overheden hebben forse bedragen gestoken in de technische infrastructuur en ontwikkeling van de GN-IX. Ze hopen dan ook de werkgelegenheid in Groningen een flinke impuls te geven met het high tech internetknooppunt. Daarbij wordt vooral gerekend op de vestiging van content providers (internet dienstverleners) in de provincie.