innovatie

28 aug 2008, 20:08

Energy Valley: ‘Olieopslag belangrijke nieuwe stap voor Eemshaven’

Energy Valley, een organisatie die de ontwikkeling van het Noorden tot energie-regio van Nederland bevordert, is zeer ingenomen met het nieuws dat het bedrijf Vopak in de Eemshaven een grootschalige faciliteit voor de opslag van olie wil inrichten. Volgens directeur Gerrit van Werven kan het een versterking betekenen van de positie van de Eemshaven als energiehaven, maar ook voor de ontwikkeling van duurzame energie in de Eemsmond-regio.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Van Werven is de Eemshaven zich toch al sterk aan het ontwikkelen op het gebied van de energie. Zo komen er drie elektriciteitcentrales en komt er een kabel aan land waarmee witte stroom uit Noorwegen Nederland binnen stroomt. Er is al een bedrijf dat biodiesel produceert uit koolzaad en er is interesse van nieuwe bedrijven voor de verwerking van biomassa. Wanneer er nu een olieopslag van Vopak komt kan dat ook interessant zijn voor biobrandstoffen die moeten worden gemengd met olie voor autobrandstoffen.

‘De komst van de olieopslag versterkt het totale vestigingsmilieu in de Eemshaven, ook voor producenten van alternatieve energie’, zegt van Werven.
Volgens hem is de komst van de olieopslag ‘een nieuw pareltje aan de ketting van de Eemshaven’. Vopak is wereldwijd marktleider op het gebied van de opslag van aardolie, en dus ook voor de toekomst van de Eemshaven een zeer interessant bedrijf. ‘Vopak leert de Eemshaven straks wat beter kennen als het actief wordt in die haven. Mocht dit bedrijf samen met de Gasunie nog een tweede LNG terminal wensen, na de terminal die ze al in Rotterdam realiseren, dan vergroot dit ook de kans dat de keuze voor die tweede terminal op de Eemshaven valt’, aldus Energy Valley-directeur Van Werven.