innovatie

21 aug 2008, 12:12

‘Energiedorp’ voor 1200 mensen in noord-Groningen

Noord-Groningen krijgt een ‘energiedorp’ speciaal bestemd voor werknemers die betrokken zijn bij de bouw van energiecentrales in de Eemshaven. In dit ‘Energy Village’ in Wagenborgen nabij Delfzijl, komen naar verwachting 1200 werknemers die hier enkele jaren wonen gedurende de bouwactiviteiten. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Delfzijl donderdag bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Eemshaven staat aan de vooravond van zeer grootschalige bouwactiviteiten. Die vloeien voort uit de bouw van tenminste twee nieuwe electriciteitscentrales. Voor de bouw van energiecentrales van Nuon en het Duitse RWE in de Eemshaven, maar ook voor ontwikkelingen op andere bedrijventerreinen en havens in de betrokken gemeenten komen de komende jaren naar verwachting rond de 4500 werknemers naar de regio. Om hen tijdelijk te kunnen huisvesten zijn de plannen voor het ‘Energy Vliiage’ ontwikkeld.

Het Energy Village zal worden ontwikkeld op het terrein van de voormalige inrichting Groot Bronswijk in Wagenborgen. Bij de ontwikkeling van het dorp werken de noord-Groningse gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum samen met de provincie Groningen om te zorgen voor voldoende en menswaardige, tijdelijke huisvesting. Behalve in Wagenborgen zal ook in andere dorpen tijdelijke woonruimte worden komen. Bij de realisatie van de tijdelijke huisvesting werkt de projectorganisatie Energy Village samen met onder meer hulpverleningsdiensten, politie, en maatschappelijke organisaties en bevolking.