innovatie

19 dec 2017, 10:10

Eerste ‘waterstof-auto’ bij Groningen Seaports

Eerste ‘waterstof-auto’ bij Groningen Seaports

Is waterstof de energiebron van de toekomst voor automobilisten? Dat is nu nog niet te zeggen, maar de provincie Groningen heeft er wel hoge verwachtingen van. Groningen Seaports ook: die laat nu een eerste auto uit haar wagenpark rijden op waterstof. (Foto’s: www.gic.nl)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanuit Groningen Seaports rijdt er vanaf deze week een auto met 0% CO2-uitstoot in de omgeving. Deze waterstofauto is een volledig elektrische auto waarbij het accupakket niet nodig is om elektriciteit te krijgen. De elektriciteit wordt in de auto zelf opgewekt door een chemische reactie tussen waterstof uit de tank van de auto en zuurstof uit de buitenlucht.

 

Bij deze chemische reactie komen elektriciteit en water vrij. De elektriciteit gaat naar de motor, het water stroomt via de uitlaat weg. De auto kan 5KG waterstof tanken en rijdt dan ca. 500KM op een volle tank.

 

Dit tanken zal gebeuren bij het nieuwe waterstof tankstation in Delfzijl. ‘Een mooie innovatieve stap richting een duurzame toekomst’, zo meldt de woordvoerde van Groningen Seaports..