innovatie

23 apr 2008, 09:09

Eerste nationale symposium over stamcellen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) organiseert samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het Erasmus MC op donderdag 24 april de eerste 'Dutch Stem Cell Meeting' in het Biologisch Centrum in Haren. 150 Stamcelonderzoekers uit vele onderzoeksinstellingen in Nederland zullen er hun meest recente werk presenteren, zoals de isolatie van stamcellen uit het hart en de speekselklier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook dient het symposium om tot de oprichting te komen van een Nederlandse vereniging van stamcelbiologie, de 'Dutch Society for Stem Cell Research'. Deze vereniging zal de eerste officiële dochterorganisatie zijn van de succesvolle, al enkele jaren bestaande, International Society for Stem Cell Research.

Stamcellen staan in het middelpunt van de belangstelling. De algemene verwachting is dat deze in de nabije of verdere toekomst bruikbaar zullen zijn voor het herstel van beschadigde weefsels. Het verkrijgen, kweken, vermeerderen en transplanteren van stamcellen staat echter nog in de kinderschoenen. Er is nog veel onderzoek nodig voordat stamcellen hun weg naar de patiënt vinden. Recentelijk heeft ZonMW een voorstel gedaan aan VWS om onderzoek naar volwassen stamcellen te stimuleren.

Het Nederlandse stamcelonderzoek is zeer toonaangevend in de wereld. Het strekt zich uit van basaal onderzoek met embryonale stamcellen uit proefdieren en mensen, tot studies met volwassen stamcellen geïsoleerd uit hart, brein, beenmerg en speekselklier. Een belangrijke taak van de Nederlandse vereniging wordt het voorlichten van maatschappij en politiek over de wetenschappelijke mogelijkheden en onmogelijkheden van stamcelonderzoek. Daarnaast zal de vereniging wetenschappelijke symposia organiseren om het contact van Nederlandse stamcelonderzoekers met elkaar en andere belangstellenden te faciliteren.