Innovatie

Eerste afgestudeerden ‘aardbevingsbestendig ontwerpen’

Bij het EPI-kenniscentrum aan de Admiraal de Ruyterlaan in Groningen ontvangen vrijdag de eerste afgestudeerden van de opleiding ‘Aardbevingsbestendig ontwerpen en herstellen’ hun diploma.


Leestijd: 1 minuut

Eerste afgestudeerden ‘aardbevingsbestendig ontwerpen’
Eerste afgestudeerden ‘aardbevingsbestendig ontwerpen’

Het gaat om de eerste groep die deze opleiding met succes volledig heeft afgerond. Een bijzondere opleiding die speciaal is ontwikkeld vanwege de aardbevingen in Noord-Nederland. Deze bevingen zorgen voor de nodige uitdagingen op constructief terrein. Bestaande huizen, gebouwen en kunstwerken raken hierdoor beschadigd. Er is grote behoefte aan nieuwe kennis en werkende oplossingen in aardbevingsbestendige (ver)bouw- en herstelwerkzaamheden.

Tijdens de opleiding hebben de constructeurs meer kennis opgedaan over de Europese regelgeving voor aardbevingen (Eurocode 8) en de Nederlandse praktijkrichtlijnen die hieruit voortgekomen zijn (Nationale Praktijkrichtlijn 9998), Dit is de eerste groep die deze kennis zowel op theoretische als op toegepaste wijze – ontwerpen en rekenen per materiaalsoort (hout, beton etc.) – tot zich heeft genomen en in de praktijk kan gebruiken.

EPI-kenniscentrum zorgt in de regio voor de kennisdeling op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen en herstellen en heeft vanwege de grote behoefte aan kennis en oplossingen samen met de Betonvereniging (Gouda) de opleiding ‘Aardbevingsbestendig ontwerpen en herstellen’ ontwikkeld. In september 2016 is deze eerste groep met de opleiding gestart. Het gaat om constructeurs uit heel Nederland.

Over EPI-kenniscentrum

EPI-kenniscentrum is een kennis- en praktijkcentrum op het gebied van aardbevingsbestendige bouw. Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben er hun krachten in gebundeld.

Archieffoto BAM: aardbevingsbestendige woningen Loppersum.