innovatie

04 feb 2014, 10:10

Eerbetoon in bioscoop Groninger Forum aan overleden acteur Philip Seymour Hoffman

Naar aanleiding van het overlijden van acteur Philip Seymour Hoffman dit weekend, vertoont Groninger Forum aan het Hereplein twee van zijn recente triomfen: Paul Thomas Andersons meesterlijke karakterstuk The master en het prachtige kleine drama A late quartet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

The master

Zo 9 feb 11.00 uur Groninger Forum, Hereplein

Paul Thomas Anderson
Verenigde Staten, 2012, kleur, 144 minuten, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Met: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix en Amy Adams

Opnieuw een meesterwerk van de maker van Magnolia en There will be Blood. De Tweede Wereldoorlog is afgelopen en talloze getraumatiseerde mannen proberen met vallen en opstaan hun weg te vinden in de maatschappij. Een van hen is de getroebleerde vechtersbaas en oorlogsveteraan Freddie Quell (Joaquin Phoenix). Tijdens een van zijn dronken tochten ontmoet hij Lancaster Dodd, de charismatische leider van The Cause (Philip Seymour Hoffman). The Cause, een groepering die associaties met Scientology oproept, zoekt in het verleden of een vorig leven naar de oorzaak van negatieve emoties en gedrag. Quell en Dodd lijken elkaars tegenpolen. Toch worden ze door elkaar aangetrokken. Een intrigerende karakterstudie met uitdagende muzikale bijdrage. ‘If there were ever a movie to cause the lame to walk and the blind to see, The Master may just be it.’ (Guardian)

 

A late quartet

Zo 9 feb 18.55 uur Groninger Forum, Hereplein

Yaron Zilberman

Verenigde Staten, 2012, 105 minuten, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Met: Christopher Walken, Catherine Keener, Philip Seymour Hoffman, Imogen Poots

Wanneer Peter Mitchell (Christopher Walken), patriarch van het gerenommeerde Fugue String Quartet uit Manhattan, Parkinson blijkt te hebben, brandt de strijd over zijn opvolging los tussen de eerste en tweede violisten Robert (Philip Seymour Hoffman) en Daniel. Roberts vrouw en collega Juliette (Catherine Keener) ontmoedigt haar man met scherpe kritiek. Als hun dochter een affaire begint, dreigt hun relatie te springen. Genoeg ingrediënten voor een soap, maar A late quartet overstijgt dat niveau en biedt een mooie inkijk in de intieme wereld van een kamerorkest. Een op het oog verheven wereld waar het soms knokken is om de passie voor muziek en kunst de overhand te laten houden, hoe gedreven elke individuele musicus ook is.

Prachtig ingetogen rol van Walken. 'A small shining gem of a movie' (Rolling Stone).