Innovatie

Een megaklus: bedrijventerreinen worden toekomstbestendig

Bedrijventerrein Oosterhoogebrug staat aan de vooravond van een grote opknapbeurt. De exacte plannen zijn nog in de maak maar één ding is zeker: het terrein – een van de oudste van de stad – wordt klaargestoomd voor de toekomst. En Oosterhoogebrug is nog maar het begin. De komende jaren worden álle achttien bedrijventerreinen in Groningen aangepakt. “Een megaklus,” zeggen Henry Vos en Otto Kroesen van de gemeente tegen de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 3 minuten

Guus Vries, Henry Vos en Otto Kroesen Foto | Jan Buwalda
Guus Vries, Henry Vos en Otto Kroesen Foto | Jan Buwalda

Grote opgave, beperkte ruimte

In heeft Groningen zo’n 700 hectare aan bedrijventerrein. Een enorme hoeveelheid vierkante meters zou je zeggen, maar de vraag is of het voldoende is. Groningen krijgt er komende jaren namelijk zo’n 35.000 woningen bij. En nieuwe woningen betekent nieuwe inwoners, meer banen, meer werk en dus ook meer werkplekken. Een deel van die werkplekken zal terechtkomen op bestaande bedrijventerreinen.

Tegelijkertijd zijn er allerlei uitdagingen waar de terreinen mee kampen: hittestress, wateroverlast, parkeerdruk, energievraagstukken en ondermijning, om er een paar te noemen. Kortom, zeggen Vos en Kroesen, om de bedrijventerreinen aantrekkelijk te houden en te behouden voor de toekomst moet er heel wat gebeuren. “Een enorme puzzel”, verwoordt Vos. “Want overal speelt wel iets. Het ene terrein is te nat, de ander te droog en weer een ander kampt met ‘wildparkeerders’.” Dit nog los van te weinig of geen stroom door netcongestie.

De gemeente werkt hierin nauw samen met de bedrijvenverenigingen en ondernemers binnen het programma Toekomstbestendige Bedrijventerreinen (TBBT).

Oosterhoogebrug als pilot

Een van de terreinen waar momenteel de focus ligt, is Oosterhoogebrug. Om te horen welke thema’s spelen en bepalen wat er precies moet gebeuren, zijn er recent een aantal bijeenkomsten met ondernemers uit dit gebied geweest. “Er speelt een hoop”, zegt Vos terugblikkend. Wateroverlast, te weinig groen, een onlogische routing en ook op gebied van parkeren liggen er uitdagingen. Voor dit terrein, zo is samen met het bestuur van bedrijvenvereniging VBNO besloten, komt er dan ook een heel revitaliseringsplan. Een soort totaalplan, kortom.

Er is al een begin gemaakt met ‘laaghangend fruit’, zoals de overlast door ‘wildparkeerders’. Om parkerende forenzen te weren, loopt er sinds 1 april een proef met betaald parkeren. “Dat heeft meteen effect,” zegt Guus Vries, voorzitter van bedrijvenvereniging VBNO. “Het aantal wildparkeerders is sterk afgenomen.”

Per terrein maatwerk

Elk bedrijventerrein krijgt straks een aanpak op maat. Zo lopen op Zuidoost al zo’n twintig projecten rond duurzaamheid, netcongestie, vergroening en hergebruik van reststromen. Op de vier bedrijventerreinen in Hoogkerk, in het gebied van WEST, spelen weer heel andere uitdagingen: wat betekent de komst van 5.000 nieuwe woningen op Suikerzijde, en welke impulsen geeft dat? Ondernemers hebben hier zelf een toekomstvisie opgesteld.

Ruimte optimaal benutten

Het uiteindelijke doel van deze ‘mega klus’? Het behouden van de huidige vierkante meters aan bedrijventerrein, en dat aantal het liefst nog wat uit te breiden. Dat laatste klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want de ruimte is beperkt. Toch komt er aan de oostkant van de stad, bij Meerstad vanaf 2027 in totaal 40.000 vierkante meter aan terrein bij en voor Ten Boer wordt gewerkt aan nieuwe ruimte voor lokaal MKB.

Ook op de huidige terreinen is nog winst te behalen als het om vierkante meters gaat. Die bal ligt echter niet alleen bij de gemeente, maar ook bij vastgoedeigenaren. “Voor veel pandeigenaren kan het heel interessant zijn om een verdieping extra te bouwen. Lang niet alle ruimte wordt benut: zeker in de hoogte is nog een hele wereld te winnen.”

Dit artikel staat ook in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.