innovatie

23 apr 2013, 18:06

Eemsmond tekent convenant met Belastingdienst: verminderd toezicht; zaken goed op orde

Woensdag 24 april tekent wethouder Jan Dobma namens de gemeente Eemsmond het convenant "Horizontaal Toezicht" met de Belastingdienst. Daarmee wordt de stap gezet tot verminderd toezicht van de belastingdienst bij de gemeente Eemsmond: de gemeente heeft haar zaken op het gebied van omzet- en loonbelasting goed op orde. Eemsmond is de tweede gemeente in de provincie Groningen die het convenant ondertekent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Horizontaal Toezicht is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en de Belastingdienst om de kwaliteit van aangiftes te behouden en te verbeteren. Sleutelwoorden daarbij zijn begrip, transparantie en onderling vertrouwen.

Voor Eemsmond houdt dit in, dat de gemeente moet kunnen laten zien, dat zij controle heeft over haar fiscale processen en de relevante fiscale risico's zodat de Belastingdienst vervolgens verminderd kan handhaven. Voordelen van Horizontaal Toezicht zijn: 1) de gemeente heeft één aanspreekpunt bij de Belastingdienst; 2) de gemeente krijgt sneller duidelijkheid over de aanslag; en 3) er is minder toezicht in de vorm van controles en vragenbrieven. Dit levert beide partijen tijdswinst op.