Innovatie

Doorbraak in algenteelt dankzij vinding van start-up op Campus Groningen

Op Campus Groningen werkt de jonge startup Algy Cultivator aan een innovatieve doorbraak in de algenteelt. Vanuit Innolab Engineering ontwikkelt het bedrijf apparatuur waarmee microalgen 24/7 kunnen groeien – onafhankelijk van zonlicht. Door gebruik van geavanceerde ledtechnologie en zogenaamde lichtrecepturen, creëert Algy gecontroleerde teeltomstandigheden voor een breed scala aan toepassingen.


Leestijd: 1 minuut

“Microalgen hebben enorme potentie, van cosmetica tot energie, maar grootschalige, stabiele teelt is een uitdaging,” zegt co-founder Joep de Vries. “Met onze reactoren en slimme lichtsturing bieden we een schaalbare oplossing, ook in zonarme gebieden zoals Noord-Europa.”

De teeltsystemen worden ontwikkeld en getest in eigen mini-reactoren op de campus. Voor opschaling tot installaties van 10 tot 15 kuub werkt Algy samen met partijen als Avebe en ZAP, de Zernike Advanced Processing faciliteit van de Hanzehogeschool.

De startup, onderdeel van de Algy Group, bestaat uit vier kernleden die zich richten op biotechnologie, lichttechniek, ICT en businessontwikkeling. Naast technologische innovatie is er veel aandacht voor samenwerking met onderwijs en onderzoek. “We zijn in gesprek met de Hanzehogeschool over stage- en afstudeerplekken. Zo bouwen we ook aan talent en kennis.”

Algy Cultivator wil op termijn zelf lichtsystemen produceren en startvolumes biomassa leveren aan klanten. De ambitie reikt verder dan Groningen: ook regio’s als Noorwegen, met weinig zonlicht, vormen een kansrijke markt.

“Campus Groningen is voor ons de ideale plek om slim op te schalen,” aldus De Vries. “Klein starten, maar professioneel groeien.”

Bron, foto en meer informatie: Campus Groningen