innovatie

09 okt 2008, 08:08

Discovery truck RUG naar Burgers’ Zoo

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat vandaag met de Discovery truck de boer op om leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenwoud les te geven in Burgers’ Zoo. In de Zoo gaan ze op onderzoek waarbij ze de truck als werk- en instructieruimte gaan gebruiken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de zes uur durende les staat het gebruik van infrarood licht in de biologie en in de sterrenkunde centraal. Na een inleidende les over infraroodtechnieken door het Astro-team van de RUG, winnaars van de Academische Jaarprijs 2008, gaan de scholieren de Zoo in. Uitgerust met speciale infraroodcamera’s gaan ze in de dierentuin de warmtehuishouding van dieren bestuderen.

Sterrenkundigen gebruiken infrarood licht om de geboorte van planeten, sterren en sterrenstelsels te bestuderen. Maar voor biologen vertellen de ‘warmtebeelden’, gemaakt met een infraroodcamera, iets over warmteverlies en isolatie bij dieren. Factoren die een grote rol spelen bij aanpassingen van pooldieren aan de koude. In de dierentuin kunnen de scholieren die aanpassingen vergelijken bij dieren van verschillende herkomst. In de truck zal dit thema verder worden uitgebouwd door de Groningse bioloog Maarten Loonen, die met behulp van deze techniek onderzoek heeft gedaan naar rendieren op Spitsbergen.

Aan actualiteit geen gebrek want momenteel loopt het Internationaal Jaar van de poolgebieden, waarbij vooral de smeltende Noordpool sterk in de belangstelling staat.