innovatie

20 jul 2015, 10:10

Directeur Energy Academy Europe: ‘”Nederland is laatste met duurzame energie”

Directeur Energy Academy Europe: ‘”Nederland is laatste met duurzame energie”

‘Nederland loopt volstrekt achter wat betreft de overschakeling op duurzame energie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De hernieuwbare energie heeft momenteel nog slechts een aandeel van 4 procent, en daarmee is Nederland hekkensluiter in Europa. In de landen om ons heen gebeurt veel meer, terwijl we er in Nederland wel de mond vol van hebben.’ Dat zegt de Groningse hoogleraar Energie Systeem Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen Andre Faaij zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden (www.dvhn.nl).

 

Volgens professor Faaij wordt er in  Nederland dan wel veel gesproken over de invoering van duurzame energie maar is er sprake van een enorme versnippering in regelingen en grote instabiliteit in beleid. ‘Er zij veel plannen, maar ze raken kant noch wal in termen van volhouden. Het is zeer inconsistent.

 

Faaij is directeur van de Energy Academy Europe in Groningen, en behoort tot de top honderd van meest geciteerde wetenschappers ter wereld over het onderwerp duurzame energie.

 

Volgens Faaij is het noodzakelijk dat er meer regie komt in het landelijke beleid op het gebied van de overschakeling naar duurzame energie. ‘Momenteel is het zo dat door het ontbreken van richting de markt totaal niet weet waar ze het zoeken moeten. Telkens geeft de overheid weer geld aan andere opties die snel gerealiseerd moeten worden’, zo betoogt de Groningse hoogleraar. Volgens hem is het echter nog niet te laat, en als er consequent beleid komt moet het mogelijk zijn de achterstand snel in te lopen.