innovatie

07 apr 2014, 09:09

De Haan Advocaten & Notarissen stimuleert fietsgebruik medewerkers met slimme en creatieve maatregelen

De Haan Advocaten & Notarissen stimuleert fietsgebruik medewerkers met slimme en creatieve maatregelen

De Haan Advocaten & Notarissen werkt samen met andere bedrijven gevestigd in Europapark in Groningen aan creatieve oplossingen om het fietsgebruik van werknemers te stimuleren. Over twee jaar staat namelijk een ingrijpende opknapbeurt van de Groningse zuidelijke ringweg ingepland. Wanneer het woon-werkverkeer op dezelfde voet verder gaat, zal dat lange files tot gevolg hebben. Volgens Willeke Castenmiller heeft De Haan al decennia een op zichzelfstaand fietsbeleid.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Ik vind dat je fietsen onder werknemers aan alle kanten moet stimuleren”, aldus Castenmiller. “Maar ik heb gemakkelijk praten natuurlijk. Ik woon in de stad, dus voor mij is het geen probleem.” Als facilitair manager bij De Haan is ze veel op de verschillende vestigingen aanwezig. Na de oprichting in 1980 is het advocatenkantoor uitgegroeid tot grootste van Noord-Nederland met zeven vestigingen - Groningen (twee), Leeuwarden, Assen, Zwolle, Stiens en Almere  en met 170 medewerkers.De verschillende panden zijn volgens Castenmiller goed te bereiken met de trein en OV-fiets. Die OV-fiets wordt door De Haan vergoed. “Bij elk station kan je haast wel één huren en dan fiets ik lekker naar kantoor. Het langste stuk is niet meer dan een kwartier, heerlijk. Je staat ook zo een kwartier op de bus te wachten.”

 

In Groningen leent Castenmiller haar fiets uit aan collega’s. “Veel advocaten moeten vanaf het hoofdkantoor op Europapark naar de rechtbank aan de andere kant van de stad . Met de auto is dat een ramp. Zo gaat onze notaris in driedelig pak op mijn fiets met rokzadel en fietstassen naar de rechtbank.”
 

 

Een air miles systeem voor de fiets


De Haan is het enige bedrijf dat gebruik maakt van Trappers: het ‘fietsen is verdienen’ project. Daarbij worden de kilometers die werknemers maken, omgezet in geld of punten. Ze krijgen negen cent per kilometer. “Ik noem het altijd ons air miles systeem voor de fiets”, zegt Castenmiller. “Het is heel populair.”

 

 In Groningen doen 23 van de 55 medewerkers mee. Door de cadeaus is het puntensysteem een extra stimulans:  van een boodschappentas tot een dagje uit. “Sommige werknemers hebben zelfs in een jaar tijd een hele racefiets bij elkaar gespaard, fantastisch! Een jongen uit Dalfsen fietst nu in zijn tenuetje naar de vestiging in Zwolle en loopt met de racefiets op zijn schouder de trap op. Dan douchet hij op kantoor en gaat fris en fruitig in zijn nette pak aan het werk.”

 

Met de organisatie Ga slimmer reizen & werken is De Haan een samenwerkingsverband aangegaan. “We mogen via hen een half jaar gratis een e-bike uitproberen. Collega’s van midden dertig vinden het geweldig. Het stoffige imago van de e-bike verdwijnt langzamerhand.”

 

Castenmiller zou graag zien dat de aanschaf van elektrische fietsen aantrekkelijker wordt gemaakt door belastingvoordelen, zodat mensen uit omliggende gemeentes de fiets meer gebruiken. “Het hoeft helemaal niet dagelijks, maar er valt nog veel winst te behalen. Vooral op mooie dagen. Dan staat hopelijk de auto wat vaker bij eigen huis geparkeerd.”
 

MEER INFORMATIE:

 www.gaslimmerreizen.nu

 

De Fietsenstalling bij De Haan Advocaten was goed gevuld, vanmorgen.
De Fietsenstalling bij De Haan Advocaten was goed gevuld, vanmorgen.