innovatie

08 aug 2002, 00:12

D66 wil debat over glasvezel Groningen

D66 in de gemeenteraad van Groningen vindt dat er na de zomer een hoorzitting moet komen over de toekomst van snelle internetverbindingen in deze stad. Als Groningen mee wil in de vaart der volkeren moet zij volgens D66 nu beginnen met nadenken hoe ze behalve economisch gebruik van glasvezel ook publieke en individuele toepassingen van glasvezel kan bevorderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit blijkt hard nodig. In minder dan een jaar tijd is het internetverkeer in Nederland bijna verdrievoudigd. De toename van de capaciteitsvraag leidt binnen afzienbare tijd tot knelpunten in de huidige aansluitnetwerken en telecom- en kabelbedrijven zijn op dit moment nauwelijks in staat om zelfstandig te investeren in nieuwe vaste infrastructuren. Alleen de overheid is volgens D66 in staat om in samenwerking met private partijen de vicieuze cirkel te doorbreken dat er geen vraag is omdat er geen aanbod is en dat er geen aanbod komt omdat er geen vraag is.
Om de noodzaak van een breed debat aan te geven wijst D66 op de conclusies die de door het kabinet ingestelde Expertgroep Breedband mei j.l. presenteerde in het rapport "Nederland Breedbandland". Volgens dit rapport speelt het opwaarderen van bestaande infrastructuren (kabel, ADSL) weliswaar een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de breedbandmarkt maar is de uiteindelijke overgang op glasvezel naar woonhuizen onvermijdelijk. Daarom moet nu al worden begonnen met glasvezelinitiatieven om voorbereid te zijn op de toekomstige marktvraag.