innovatie

29 jan 2002, 00:12

BuyWays: ”Populaire sites reisbranche niet gebruiksvriendelijk”

Reissites kunnen veel meer uit hun websites halen dan tot nog toe het geval is. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door BuyWays Internet Strategie en Technologie. Gesignaleerd werd onder andere, dat bij alle geanalyseerde websites de laadtijd van homepages langer dan 10 seconden duurde. Soms was dit zelfs 40 seconden, terwijl surfers in het algemeen niet langer dan 10 seconden wachten op het laden van een website.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Trage websites zijn doorgaans het gevolg van een overkill aan te zware afbeeldingen. Het nagestreefde flitsende uiterlijk van de websites betekent dat de de reisbranche veel foto’s van vakantiebestemmingen plaatst. Iets dat zeer te koste gaat van de gebruiksvriendelijk-heid. Veel organisaties hanteren een zelfde wijze van grafische vormgeving en doorzetten van de offline huisstijl op websites. Dit gegeven heeft als consequentie dat er te weinig rekening gehouden wordt met het feit dat internetgebruikers functionaliteit boven esthetiek hanteren. Een moeilijk toegankelijke site gaat logischerwijs ten koste van de opbrengsten uit onlineboekingen. Het dient overigens wel gesteld dat de reisbranche in vergelijking met vele andere bedrijfstakken voorop loopt wanneer het gaat om e-commercecomponenten.
Onduidelijke navigatie
Verder werd vastgesteld dat de navigatie van 90% van de onderzochte sites onduidelijk was. Vaak krijgt men een enorm aantal links en opties aangeboden waardoor men snel het overzicht verliest. Een groot aantal links is overigens niet per definitie gebruiksonvriendelijk. De oorsprong hiervan is hem gelegen in een onduidelijke navigatiestructuur.
Betrouwbaarheid
Verder is in het onderzoek gekeken naar de betrouwbaarheid van websites. De meeste reisorganisatie leggen niet uit wat er gebeurt met de online ingevulde NAW- gegevens. Het is dus volstrekt onduidelijk of privégegevens bijvoorbeeld aan derden worden verstrekt.
Veel gestelde vragen
Ook het veelal ontbreken van een item veelgestelde vragen ten aanzien van de boekingsprocedure is zowel voor gebruiker als voor de de back-office van de reisorganisaties een gemis.
BuyWays Internet Strategie en Technologie
BuyWays is een internetbedrijf uit de stad Groningen. De 25 medewerkers zijn allen HBO-/WO-geschoold (Informatiekunde/-technologie, Communicatiewetenschappen). BuyWays houdt zich bezig met internetstrategie/webmarketing en internettechnologie (het bouwen van websites, databases, beveiliging). De afdeling internettechnologie verzorgt de ontwikkeling van webtoepassingen. Ook adviseert zij bij de inrichting van de technische infrastructuur van internettoepassingen. Het gaat hierbij om het inrichten van systemen voor e-commercetoepassingen, administratieve beheerssystemen en andere complexe toepassingen.
Internetstrategie/onlinemarketing is momenteel sterk in opkomst. Hiernaar heeft BuyWays de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan. Internetstrategie laat zich het best omschrijven als de analyse van een website op basis van de criteria gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid met als uiteindelijke doel het bieden van een efficiënte website die qua marketingactiviteiten en bedrijfsprocessen naadloos geritst kan worden met het "offline" of reguliere marketingbeleid. BuyWays verricht onder meer werkzaamheden voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, KPN en de Rijksuniversiteit Groningen.