innovatie

21 feb 2008, 09:09

Buitenlandse studenten tevreden over RuG

Buitenlandse studenten die studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zijn erg tevreden over de universiteit. Dat blijkt uit de Internationale Studenten Barometer: een wereldwijd onderzoek naar tevredenheid onder studenten, met name die van niet-Nederlandse herkomst. De RuG deed voor het eerst mee aan dit onderzoek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Buitenlandse studenten die ingeschreven staan aan de RUG kregen allemaal een uitvoerige enquête voorgelegd met als doel: het bepalen van de mate van tevredenheid over de onderwijskwaliteit en de faciliteiten en dienstverlening van de instelling.

Uit het onderzoek blijkt dat de internationale reputatie van de RUG en de kwaliteit van onderzoek en onderwijs voor buitenlandse studenten de belangrijkste redenen zijn om voor de RUG te kiezen. Daarbij zijn de website van de RUG, ouders, vrienden, alumni en RUG-medewerkers in het buitenland erg belangrijk in het besluitvormingsproces. Ook de reputaties van Groningen als gezellige en veilige stad en Nederland als relatief goedkoop land voor het volgen van hoger onderwijs, zijn positieve factoren in het keuzeproces. De concurrentie blijkt vooral in de Engelstalige landen te zitten: Engeland, Verenigde Staten, Australië en Canada.

De door de RUG geboden faciliteiten van de International Service Desk en de facultaire International Offices voor buitenlandse studenten worden hoog gewaardeerd. Op sportfaciliteiten scoort de RUG zelfs erg goed. Ook het niveau van het Engels van de docenten wordt als goed beoordeeld.

Verbeterpunten zijn er ook. Typisch Nederlandse problemen treden op bij het openen van een bankrekening, de prijs-kwaliteit verhouding van huisvesting, het uitleggen van ons cijfer/beoordelingssysteem en het verkrijgen van visa. Verbeterpunten voor de RUG zijn de bekendheid en Engelstaligheid van support services als bijvoorbeeld counselling en careers services, de doorlooptijd in het toelatingsproces en de beursmogelijkheden voor Bachelor- en Masterstudenten.