Al sinds 2018 werken het UMCG en Certe samen om diagnostisch onderzoek in Noord-Nederland beter te organiseren. Het doel: sneller duidelijkheid voor patiënten, minder dubbel werk voor zorgverleners en meer grip op kwaliteit. De samenwerking begon met een paar praktische verbeteringen, zoals het gezamenlijk uitvoeren van onderzoeken bij bloedarmoede, afweerproblemen en bloedstolling. Ook is een begin gemaakt met het uitbreiden van de mogelijkheden voor UMCG-patiënten om bloed te laten prikken op locaties dichter bij huis.
Betrouwbare uitslagen
Niet alleen voor patiënten heeft de samenwerking voordelen. Huisartsen en specialisten kunnen nu rekenen op betrouwbare uitslagen, die op één manier uitgevoerd en geïnterpreteerd zijn. En bovendien: medewerkers van Certe en UMCG werken nu als één team, op één locatie, met dezelfde apparatuur en afspraken.
Grote uitdagingen
“Juist nu de zorg voor grote uitdagingen staat, moeten we de basis goed regelen”, zegt Ido Kema, afdelingshoofd Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG. “Dan kunnen zorgverleners snel en met vertrouwen handelen.” Ook zegt hij dat er sneller duidelijkheid is voor patiënten is, meer specialisatie en een sterkere verbinding binnen de regio.
Minder vaak prikken
De afgelopen jaren zijn al meerdere soorten bloedonderzoek samengevoegd. Zo worden metingen van vitamines, hormonen en medicijnspiegels sinds 2018 op één plek gedaan, in het UMCG. In 2021 is ook de samenwerking op het gebied van bloedstolling en laboratoriumonderzoek naar leukemie intensiever geworden. De expertise van beide organisaties is gebundeld, waardoor de deskundigheid over en weer verder toeneemt.
Hierdoor hoeven patiënten bijvoorbeeld minder vaak geprikt te worden en zijn uitslagen sneller beschikbaar.