Innovatie

Artsen maken zich sterk voor kindvriendelijke knoopcelbatterij

Ze komen geregeld voorbij in het ziekenhuis; kinderen die een knoopcelbatterij inslikken. Dat zien ook hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers. Omdat de gevolgen van het inslikken groot kunnen zijn, zetten zij zich in voor een kindvriendelijke knoopcelbatterij.


Leestijd: 1 minuut

Dat het inslikken van een knoopcelbatterij gevaarlijk kan zijn weten veel ouders wel, maar toch worden de gevaren volgens de artsen nog vaak onder schat. “Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt, zal de elektrische lading die door de batterij wordt gegenereerd, onmiddellijk beginnen weefsel op te lossen waardoor een kind blijvende schade houdt of in het ergste geval overlijdt,” zegt Ebels.

Daarom werd er een onderzoek opgezet naar de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Dit onderzoek resulteerde in een gezamenlijke patentaanvraag van het UMCG, de RUG en TU Delft. Ebels: “In samenwerking met de TU Delft hebben we een gezekerde knoopcelbatterij ontwikkeld. Deze zekering onderbreekt binnen enkele minuten na inname automatisch de stroom van de knoopcelbatterij. Door deze stroomonderbreking wordt veel leed voorkomen.”

“Het goede is dat het Fused Button Battery-systeem compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen,” zegt Ebels. “We richten ons nu op de daadwerkelijke ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de nieuwe norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.”

Gaat het toch mis? Daar hebben Ebels en Dikkers wel tips voor: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”