Innovatie

Agnes Jongerius bij Forum-debat in Groningen: “Vrijhandelsverdrag TTIP nog lang niet optimaal”

In het Groninger Forum aan het Hereplein begint komende vrijdag 18 september om 20.00 uur een gratis toegankelijk debat gewijd aan het Vrijhandelsverdrag TTIP. “Gouden bergen of chloorkippen?”, is het thema van het debat, dat is gewijd aan het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa dat de handel tussen beide continenten een heel stuk gemakkelijker moet maken. Onder de sprekers onder meer Agnes Jongerius (Europarlementariër PvdA), en Marhijn Visser (VNO internationale economie).


Leestijd: 2 minuten

Agnes Jongerius bij Forum-debat in Groningen: “Vrijhandelsverdrag TTIP nog lang niet optimaal”
Agnes Jongerius bij Forum-debat in Groningen: “Vrijhandelsverdrag TTIP nog lang niet optimaal”

Vooraf houdt econoom Tristan Kohl (RUG) een inleiding. Het debat begint om 20.00 uur en de entree is voor iedereen gratis.

Hieronder al enkele statements van Agnes Jongerius en Marhijn Visser.

Jongerius

“Voor mij is TTIP alleen aanvaardbaar als ons eigen niveau van sociale bescherming wordt gegarandeerd en onze gezondheids- en milieunormen niet onder druk komen te staan. Waarbij publieke diensten, zoals drinkwater, gewoon in overheidshanden blijven. Ik vind dat tijdens de onderhandelingen de belangen van mensen en werknemers voorop moeten staan en niet die van bedrijven. Het verdrag moet meer goede banen opleveren en niet banen op het spel zetten. Over de werkgelegenheidseffecten is echter veel onzekerheid.”

“Er zit in TTIP nog een grote adder onder het gras en die heet ‘ISDS’: een soort geheime rechtspraak voor bedrijven die een geschil met een overheid hebben. Dit zijn private rechtbanken, opgericht door het bedrijfsleven zelf. Ik vind dat het internationale bedrijfsleven geen eigen rechtssysteem buiten de democratische rechtsstaat om, nodig heeft. Wat mij betreft kunnen bedrijven, die zich tekort gedaan voelen, gewoon naar onze openbare rechtbanken stappen. En dan zien we wel wie er gelijk heeft.”

Visser:

“Sinds 2013 onderhandelen de EU en de Verenigde Staten over een zogeheten Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). De Nederlandse ondernemingsorganisaties steunen de Europese Commissie in de onderhandelingen over de totstandkoming van een ambitieus handels- en investeringsakkoord. Meer handel tussen Europa en de Verenigde Staten levert banen en welvaart op. Meer mogelijkheden voor handel en investeringen is juist voor Nederland als handelsland van belang. Ook geopolitiek is het van belang de banden met de Verenigde Staten via dit akkoord verder aan te halen. Uiteraard moeten we bij de onderhandelingen met de VS wel opletten, dat onze hoge Europese standaarden op het gebied van bijvoorbeeld milieu, arbeid of gezondheidszorg niet in gevaar komen. De uiteindelijke uitkomsten van de onderhandelingen zullen dan ook daarop getoetst moeten worden.”