innovatie

30 apr 2018, 17:05

Adoptieprogramma voor Groninger studenten

Adoptieprogramma voor Groninger studenten

De noordelijke ICT-netwerkorganisatie Samenwerking Noord werkt aan een plan om te komen tot een ‘adoptieprogramma’ om studenten in Noord-Nederland in contact te laten komen met noordelijke bedrijven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Doel van dit adoptieprogramma is om studenten al tijdens hun studie kennis te laten maken met noordelijke bedrijven. Dat vergroot de kans dat zij na afloop van hun studie weten dat er veel mooie bedrijven zijn in het Noorden, en dat ze er daarom sneller voor kiezen om in het Noorden een baan te zoeken.

 

Dat zegt voorzitter Fred Hassert van Samenwerking Noord. Volgens hem weten veel studenten niet hóeveel het Noorden allemaal te bieden heeft aan interessante bedrijven. ‘Veel studenten weten niet dat hier in het Noorden bedrijven zijn. Soms kennen ze bedrijven wel, maar weten ze niet welke gave dingen ze daar doen. Zoals bijvoorbeeld telefoniebedrijf Voys of bedrijven als Target. Of dat RDW intensief bezig is om big data te gebruiken en onderzoek doet naar zelfrijdende auto’s. En dat er in de toekomst een rijbewijs voor een auto komt, in plaats van voor bestuurders. En zo zijn er nog véel meer interessante bedrijven en instellingen in het Noorden. Het gaat er alleen om dat wij ze aan de studenten laten zien en dat ze er sfeer kunnen proeven ’, zo betoogt Hassert.

 

‘Onbekend maakt onbemind!’. Dat geldt zeker ook voor de noordelijke arbeidsmarkt. Omdat veel studenten niet weten wat er hier allemaal te koop is vertrekken ze uit een soort automatisme na afloop van de studie maar naar de Randstad.

 

Om die situatie te veranderen wil Samenwerking Noord het adoptieprogramma ontwikkelen, en dan liefst samen met andere organisaties als de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) of Connect Frl in Friesland.

 

Voor de bedrijven hoeft het adoptieprogramma niet te leiden tot veel extra ‘gedoe’. Zo’n programma kan er uit bestaan dat studenten enkele dagen per jaar worden ontvangen en hen iets van hun activiteiten wordt getoond.

 

Overigens is het Adoptieprogramma nog volop in ontwikkeling en kijken de initiatiefnemers ook naar samenwerking met andere partijen die zoiets mogelijk kunnen maken en al ervaring hebben . Mogelijk kan het uitwerken van het adoptiepogramma ook verder worden opgepakt door studenten HRM, als stage-opdracht, waarin ze dan ook contacten leggen met scholen.

 

Meer informatie en contact: www.samenwerkingnoord.nl