Innovatie

3600 Stadjers krijgen energie via diepe aardwarmte

De gemeente Groningen gaat meer vaart zetten achter het ontwikkelen van een nieuwe energiebron: aardwarmte. Al over iets meer dan een jaar, in 2018, moeten krijgen de eerste 3.600 huishoudens in Groningen energie uit diepe aardwarmte. Dat heeft het college van B en W besloten.


Leestijd: 1 minuut

3600 Stadjers krijgen energie via diepe aardwarmte
3600 Stadjers krijgen energie via diepe aardwarmte

Vastgoedontwikkelaars AMVEST en CBRE daarvoor een afnameovereenkomst met WarmteStad hebben getekend. Het gaat om drie flats aan de Planetenlaan. Daarmee zijn 377 woningequivalenten toegevoegd aan de opstartfase.

Daarmee is op dit moment in totaal voor ruim 3.600 woningequivalenten gecontracteerd. Op dit moment is WarmteStad concreet met gebouweigenaren over ruim 2.300 woningequivalenten in gesprek (offertefase). Vanaf 2017 hanteert WarmteStad een doorgroeimodel van circa 900 woningequivalenten per jaar tot en met 2024.

De meeste gebouwen in het gebied zijn eigendom van partijen die ook al meedoen met de opstartfase. De gesprekken over de algemene condities zijn met deze partijen al gevoerd zodat het contracteringsproces soepeler zal verlopen. Dit geeft B en W van Groningen vertrouwen dat, conform de business case, er uiteindelijk 10.500 woningequivalenten in 2025 zijn aangesloten.