innovatie

04 jun 2015, 10:10

17 Solarlampen langs fiets- en voetpad aan de Driebondsweg

17 Solarlampen langs fiets- en voetpad aan de Driebondsweg

Langs de Driebondsweg, het fiets- en voetpad parallel aan de Sint Petersburgweg, zijn 17 solarmasten aangebracht. De verlichting op deze masten brandt door zonnecellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De lampen worden ’s avonds en ’s nachts gevoed door gel-accu’s. De bewegings-sensoren aan de masten zorgen ervoor dat de masten voluit gaan branden als er daadwerkelijk voorbijgangers zijn te bespeuren. Als er geen verkeer is, brandt de verlichting op ongeveer 20 procent.

Het is de eerste Solar-straatverlichting die in Groningen te bewonderen is. Het initiatief voor het gebruik van deze innovatieve verlichting was afkomstig van VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge.

De locatie aan de Driebondsweg lijkt ideaal voor de innovatieve lampen: gangbare straatverlichting was hier moeilijk te realiseren door de vele bomen langs de weg en ondergronds was er niet tot nauwelijks ruimte voor de bekabeling. 

Energieneutrale stad

De masten communiceren onderling met radiogolven. Zo kan de verlichting met verkeer en fietsers meebewegen. De solarmasten kunnen zonodig op afstand bediend worden. Deze nieuwe vorm van duurzame verlichting wordt ook elders in het land al op enkele plaatsen gebruikt. Het gebruik van deze lichtmasten past bij het streven van de gemeente Groningen om in 2035 volledig energieneutraal te zijn.