innovatie

15 nov 2014, 11:11

10.000 woningen in Groningen krijgen aardwarmte; presentatie tijdens Let’s Gro

10.000 woningen in Groningen krijgen aardwarmte; presentatie tijdens Let’s Gro

Circa 10.000 woningen in Groningen krijgen straks verwarming dankzij water uit een warmwaterbron van drie kilometer diepte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een initiatief van de Gemeente Groningen en het Waterbedrijf, verenigd in WarmteStad bv. Komende week zal dit plan voor geothermie worden gepresenteerd tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro in Groningen. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Groningen bekend.

Gemeente Groningen en Waterbedrijf - verenigd in WarmteStad bv -  willen de huizen in drie naoorlogse wijken verwarmen met hernieuwbare energie. Een bron op 3 km diepte levert (met een gesloten systeem) in eerste instantie warmte aan circa 3.500 woningen. Uiteindelijk kunnen zo’n 10.000 woningen op dit systeem worden aangesloten. De komende periode wordt dit netwerk, gericht op betaalbaarheid, duurzaamheid en eigenaarschap, ontwikkeld.

Warmtestad wil tijdens inspiratiefestival Let’s Gro met de stad in gesprek. Over de ontwikkeling van dit warmtenetwerk maar vooral ook over hoe dit kan worden ingezet als aanjager voor de verdere ontwikkeling van deze drie wijken. De plannen worden vrijdag 21 november om half vier in de Spiegeltent, Waagplein toegelicht.