Cultuur & Uitgaan

Nederlanders zijn reislustig, maar zuinig

Rond deze tijd van het jaar denken veel Nederlanders na over dezelfde vraag: Waar gaan we dit jaar naartoe met vakantie? Op vakantie gaan is natuurlijk leuk, maar ook redelijk duur. Toch geeft de gemiddelde Nederlander slechts 830 euro uit aan een buitenlandse vakantie.


Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zijn reislustig, maar zuinig
Nederlanders zijn reislustig, maar zuinig

Het lijkt erop dat Nederlanders in vrijwel elk land terug te vinden zijn. We zijn een reislustig volk en dat blijkt ook uit de cijfers. Maar liefst 75 procent van de Nederlanders gaat de grens over om zijn vakantie te vieren. Toch maakt men het niet al te bont, want per buitenlandse vakantie geven Nederlanders minder uit dan het gemiddelde van Europa.

Wanneer alle Europese landen met elkaar vergeleken worden, blijkt dat Zweden en Denen gemiddeld het meest uitgeven over de grens. Zo heeft de gemiddelde Zweed een budget van 1.480 euro en de gemiddelde Deen 1.313 euro, terwijl het Europees gemiddelde op 857 euro ligt. Hoewel in de metingen geen oorzaken zijn vastgesteld, lijkt het erop dat het hoge gemiddelde inkomen in de Scandinavische landen meespeelt in het hogere vakantiebudget.

De Nederlanders die voor vakantiepret de grens overgaan, maken vaak gebruik van het vliegtuig. Zo vliegt maar liefst 49 procent van deze vakantiegangers naar hun bestemming, terwijl 44 procent de auto verkiest. De overige 7 procent maakt gebruik van andere middelen, zoals de trein, bus of boot. Wanneer inwoners van Cyprus en Malta onder de loep werden genomen, bleek dat ook zij wat meer geld opzij zetten voor hun buitenlandse vakanties. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat zij voornamelijk afhankelijk zijn van het vliegtuig. Slovenen besteden met een gemiddelde van 272 euro per persoon het minst aan een buitenlandse vakantie.

Nederlanders gaan dus vaak naar het buitenland voor hun vakantie. Dit correspondeert met de metingen, aangezien inwoners van kleine landen gemiddeld vaker naar het buitenland gaan dan bijvoorbeeld Fransen of Duitsers. Duitsland en Spanje blijken favoriet te zijn voor een vakantie die vier dagen duurt of langer. Voor de wat kortere uitstapjes zijn Duitsland en België favoriet. Hoewel we nu de vakantieperiode ingaan, betekent dat niet dat Nederlanders het bij slechts een vakantie houden. Zo gaan Nederlanders er gemiddeld wel zo’n drie keer per jaar tussenuit, terwijl het Europees gemiddelde op 2,8 ligt.

Op vakantie gaan is leuk, maar er zijn wel een aantal zaken waar men over na moet denken, alvorens de grens over te stappen. Zo is een reisverzekering afsluiten verstandig. Vakantiegangers wordt de keuze geboden uit een doorlopende en een kortlopende reisverzekering. Bij een doorlopende reisverzekering betaalt de verzekerde een maandelijkse premie het hele jaar door, terwijl men bij een kortlopende verzekering enkel voor de vakantie betaalt. Hoewel het afhankelijk is van ieders reisplannen wat de voordeligste keuze is, blijkt dat een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger is.