economie

31 okt 2007, 10:10

Zesde Startersdag Kamers van Koophandel: 3 november

Zaterdag 3 november a.s. organiseren de Kamers van Koophandel voor de zesde keer op rij de landelijke Startersdag. In Groningen kunnen beginnende ondernemers terecht in Martiniplaza.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Startersdag is bedoeld voor iedereen die zich oriënteert op het zelfstandig ondernemerschap. Ook starters die al met voorbereidingen zijn begonnen of reeds gestart zijn, hebben de mogelijkheid in één dag alle informatie te vergaren die nodig is voor het opzetten van een eigen bedrijf. Het programma van de Startersdag 2007 omvat vier onderdelen: een informatiemarkt, workshops, spreekuren en een ondernemerscafé.

Op de informatiemarkt presenteren zich tientallen organisaties die informatie verstrekken en producten aanbieden aan de ondernemers in spé. Denk hierbij aan banken, de Belastingdienst, accountants- en administratiekantoren, makelaars, overheden, werknemersorganisaties en kantoorinrichters.

Gedurende de dag worden diverse workshops gehouden. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. fiscale, financiële, administratieve en marketing aspecten. Daarnaast is er aandacht voor het starten van een bedrijf met een uitkering en starten als ZZP’er.

De gratis spreekuren voorzien duidelijk in een behoefte. De drempel voor een starter om een accountantskantoor of bank binnen te lopen is soms aan de hoge kant. Tijdens de Startersdag zitten diverse specialisten klaar om onder vier ogen de beginnende ondernemer van advies te voorzien.

In het netwerkcafé presenteren ondernemers zich om starters deelgenoot te maken van hun ervaringen.

In totaal bezochten vorig jaar 4.400 mensen de Startersdag in Groningen, Fryslân en Drenthe. Landelijk kwamen 39.000 bezoekers op dit evenement af. Dit jaar wordt de Startersdag voor de zesde keer en op 23 locaties in heel Nederland gehouden.

Het starten van een eigen bedrijf blijft onverminderd populair. In 2006 telde Noord-Nederland ruim 8.500 starters. Dit was een stijging van 9,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Landelijk schreef de Kamer van Koophandel ruim 90.000 nieuwe ondernemers in. De bouw en zakelijke dienstverlening kent relatief de meeste starters. De grootste valkuil bij het beginnen van een eigen onderneming is nog altijd onvoldoende voorbereiding. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de startende ondernemers er binnen 5 jaar weer mee stopt.

De Startersdag vindt plaats op 3 november a.s. van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Het complete programma staat op www.kvk.nl/startersdag.