1. Ken de regelgeving voor jouw soort onderneming
Ondernemingen in verschillende sectoren hebben verschillende regels waar ze aan moeten voldoen. “Je kunt niet alles op één hoop gooien”, zegt Groeneveld. “Winkels waar meer dan 50 mensen tegelijk zijn, bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, horecaondernemingen. Voor al deze groepen zijn er andere regels.” Het is dus belangrijk om te weten aan welke voorschriften jouw onderneming moet voldoen. Wel zijn er simpele dingen die je zelf als ondernemer kunt doen, om de kans op brand te verkleinen. Groeneveld: “Je kunt zelf met je boerenverstand heel veel doen.”
2. Zorg voor goed getraind personeel
“De meest voorkomende oorzaak van bedrijfsbranden is menselijk handelen”, legt Groeneveld uit. “Dan heb ik het over machines die verkeerd worden gebruikt of sigaretten die niet goed worden uitgedrukt. Of het onzorgvuldig omgaan met brandbare stoffen.” De mens is vaak de belangrijke schakel als het gaat om brandveiligheid. Goede voorlichting en heldere procedures kunnen veel leed voorkomen. Daarom is het belangrijk om voldoende, goed getraind personeel in het pand te hebben. “Werknemers moeten weten hoe apparaten werken.” Ook zegt Groeneveld dat het goed is om na sluitingstijd een ronde te doen door het pand: “Sluit nog even de tussendeur, check of er niet nog ergens een koffiezetapparaat aanstaat, en doe overbodige verlichting uit.”
3. Houd je terrein schoon
In tijden van droogte is het belangrijk om het bedrijfspand en het omliggende terrein vrij te houden van brandbaar materiaal. Droge vegetatie, dode bladeren in de dakgoot, maar ook bijvoorbeeld overhangende struiken en bomen dicht tegen het pand. Dit kan allemaal zorgen voor snelle overslag bij een brand. “Snoei eens wat meer, of vervang brandbare varianten als een conifeer voor een liguster of beuk.”
4. Zorg voor goed contact met je buren
Hoe goed jij de brandveiligheid van je terrein ook op orde hebt: brand kan altijd overslaan vanaf het pand van je buren. Ook deze kans kun je echter verkleinen, door bijvoorbeeld samen een schouw te doen van elkaars terrein. “Zet een bak koffie, ga naar de bouwmarkt, en maak er een leuke middag van.”
5. Neem brandveiligheid serieus
“Brand kan altijd ontstaan, soms is het ook domme pech”, geeft Groeneveld toe. “Daarom is het belangrijk dat je brandveiligheid echt serieus neemt.” Ze heeft het gevoel dat de kennis van Groningse ondernemers over brandveiligheid goed is. “Veilig Ondernemend Groningen zorgt voor goede voorlichting.” Maar: door zelf simpele maatregelen te treffen kan de kans op brand verkleind worden. “Voorkomen is beter dan denken ‘had ik dit maar gedaan.’”
Veilig Ondernemend Groningen
Veilig Ondernemend Groningen wil ondernemen in Groningen veilig maken en houden. De stichting zet zich in voor collectieve surveillance en kennisdeling. De partners werken samen aan schoon en veilig ondernemen op bedrijventerreinen. Daarnaast zijn de thema’s ondermijning en digitale veiligheid belangrijk. Veilig Ondernemend Groningen is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke bedrijvenverenigingen, gemeente Groningen, de politie en de brandweer.
Kijk op de website voor meer informatie.