economie

24 apr 2009, 08:08

Vier nominaties voor Groninger Persprijs 2009

Het Genootschap Groninger Persprijs heeft vier journalisten genomineerd voor de prijs van 2009. Op woensdag 20 mei a.s. zal in het Grand Theatre bekend gemaakt worden wie de opvolger wordt van Herman Sandman, die vorig jaar de eerste Groninger Persprijs in ontvangst mocht nemen. Hieronder de genomineerden en de motivatie voor hun voordracht:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Peter Steinfort, redacteur/verslaggever van RTV Noord. Hij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een alerte, nieuwsgerichte en deskundige radio- en tv-journalist, die in staat is ingewikkelde dingen eenvoudig uit te leggen. Peter is vooral actief als politieverslaggever. Dat doet hij goed, zonder zaken te sensationeel te willen maken. Hij is goed op de hoogte, kan heel snel een uitstekend verhaal neerzetten.

Johan de Veer, verslaggever Groningen bij het Dagblad van het Noorden. Hij is een alerte, betrouwbare, permanent geïnteresseerde regioverslaggever. De Veer is weliswaar statenverslaggever, maar hij haalt zijn neus niet op voor ´klein´ lokaal nieuws. Afgelopen jaar stootte hij gedeputeerde Calon bijna van zijn troon door aan te tonen dat Calon had gelogen over het project Blauwe Stad.

Hans de Preter, redacteur van Persbureau Tammeling. Een onvermoeibare regioverslaggever die als een van de eersten in het Groninger medialandschap de digitale tekenen aan de wand zag. Hij heeft van de Groninger Internet Courant een nieuwe, snelle en moderne nieuwsbron gemaakt die volop meetelt in het afgekalfde Groninger medialandschap.

Reyer Boxem, freelance fotograaf. Zijn portretten en landschappen zijn uniek en leggen de essentie ervan bloot. Als iemand momenteel de noordelijke, cq Groningse mentaliteit in beelden vangt, dan is het Reyer. Hij kiest een oorspronkelijke invalshoek, zonder zich te forceren.

De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens een feestelijke avond in het Grand Theatre. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Groninger Forum. De bijeenkomst is op woensdagavond 20 mei 2009, vanaf 20.00 uur in het Grand Theatre aan de Grote Markt in Groningen.

Er staat die avond veel meer te gebeuren dan alleen de uitreiking. Er is een debat (over de stelling: De Noordelijke pers is lui, met oa. Huub Wijfjes, onder leiding van Kees van Twist), cabaret (met Arno van der Heyden), muziek (journalistenband NoNoSay), een culinair tweegesprek door Zandstra & Hermus, en voetbalverslaggever Henk Mulder kijkt LIVE naar de UEFA-Cupfinale en meldt onmiddellijk doelpunten en rode kaarten.