economie

19 feb 2008, 09:09

Toch weer impuls voor Chemie in Delfzijl: miljoenen investering gebr. Borg

Jarenlang leidde de chemische industrie in Delfzijl en omgeving een onopvallend bestaan. Weliswaar draaide het vlaggenschip van de noord-Groningse chemie, AkzoNobel, prima, maar er werd amper geïnvesteerd in uitbredingen. Maar net als in de Eemshaven en omgeving lijkt er nu ook voor Delfzijl sprake van een kentering. Het bedrijf Gebroeders Borg B.V. uit Farmsum gaat althans fors uitbreiden met activiteiten gericht op de op - en overslag van chemische producten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal neemt het bedrijf hiervoor 5 ha af van Groningen Seaports, waarvan 2 ha in 2008 wordt ingevuld. Het bedrijf investeert ca. € 6 miljoen in deze nieuwe activiteit.

De uitbreiding wordt gerealiseerd op het industrieterrein Oosterhorn, vlakbij de huidige locatie van de Gebroeders Borg. Op deze nieuwe locatie, gelegen pal aan de Oosterhornhaven en grenzend aan het spoorwegemplacement, zal voornamelijk op- en overslag van chemische activiteiten plaatsvinden. De multimodale ligging van dit terrein, maar vooral ook de aanleg van het tankenpark, was een belangrijke voorwaarde om voor deze locatie te kiezen.

Vaste en vloeibare producten


De voorgenomen activiteiten betreffen de op- en overslag van zowel vaste als vloeibare chemische producten, die niet alleen afkomstig zijn uit de regio, maar ook ‘wereldwijd’ kunnen worden ingevoerd. In 2008 zal hiervoor een zogenaamde PGS-loods worden gebouwd (oppervlakte ruim 6.500 m2) waar chemische goederen van alle klassen (m.u.v. explosieven en radioactief) kunnen worden opgeslagen. Achter deze loods komen activiteiten voor het inpakken van producten van grote naar kleinere hoeveelheden (drummen). De verwachting is dat eind december de nieuwe loods klaar is en ook gestart kan worden met het ‘afdrummen’. Begin 2009 start de ontwikkeling van het tankenpark voor de op- en overslag van chemische vloeistoffen op het 3 ha groot terrein.

Gebroeders Borg
Het bedrijf De Gebroeders Borg is sinds 2001 gevestigd in Farmsum nadat de locatie in Meedhuizen te klein werd. Sinds 2001 heeft het bedrijf diverse uitbreidingen gekend. Op dit moment telt deze B.V. zes bedrijven gespecialiseerd in op- en overslag, tankcleaning, loonbedrijf en groenonderhoud, milieubeheer en containerverhuur, internationaal transport en trailerbouw Vogelzang (Bedum). De Gebroeders Borg heeft ca. 95 werknemers in dienst.