economie

01 jul 2002, 00:12

Toch Allereerste magnesium-verwerking in provincie Groningen

In de provincie Groningen, in Delfzijl, zal binnenkort een begin worden gemaakt met de verwerking van magnesium. Tot nu toe wordt er in de provincie Groningen uitsluitend magnesium gewonnen, nabij Veendam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en de provincie Groningen hebben jarenlang geprobeerd om in Delfzijl een fabriek te starten om het bij Veendam gewonnen magnesium te verwerken.
Maar de provincie Groningen meldt nu dat er alsnog een begin gemaakt kan worden met de produktie van magnesium in Delfzijl. Het gaat het om het recyclen van magnesium tot nieuwe magnesium legeringen die o.m gebruikt worden voor de spuitgietindustrie van zeer lichte metalen onderdelen.
GS hebben althans een vergunning verleend in het kader van de Wet Milieubeheer aan Remag Alloys in oprichting, uit de stad Groningen. Remag Alloys wil op het terrein van Aluminium Delfzijl een fabriek bouwen waar uit magnesiumschroot magnesiumlegering kan worden geproduceerd. Dit is het eerste initiatief tot verwerking van magnesium in Delfzijl.
Dit project was een onderdeel van het Antheus Magnesium project dat bestond uit het maken van nieuw magnesium gecombineerd met recycling. REMAG Alloys start dus met de recycling waardoor Noord Nederland zich als een magnesium legeringen producent profileert. Dit is de enige fabriek van zijn soort in Nederland.