Defibrion, verkoper van defibrillatoren en BHV-producten wereldwijd, is een van de snelst groeiende bedrijven van Groningen. En als het aan founding father Joshua Valkenier ligt, is het eind van de groei nog lang niet in zicht. Vooral van de VS, waar Defibrion pas vier jaar actief is, heeft Valkenier ondanks de handelsoorlog hoge verwachtingen. “Die importheffingen hoeven voor ons niet eens zo heel erg slecht uit te pakken.”
Joshua Valkenier – aan de RUG afgestudeerd als sociaal psycholoog – begon in 2008 met Defibrion. Hij had op dat moment een eigen ICT-bedrijf, maar zijn hart lag vooral bij marketing: het liefst zou hij een fysiek product vermarkten. Maar wat? Een brainstormsessie leverde een shortlist aan mogelijkheden op, met daarop ook: defibrillatoren, apparaten waarbij je met een elektrische schok het hartritme weer kunt herstellen. “Ik voorzag een groeimarkt, er was weinig concurrentie en het is een mooi en positief product dat ook nog eens goed te vermarkten is: je redt er levens mee.” Lang verhaal kort: Defibrion, toen nog samen met een compagnon, was een feit.
De eerste paar jaar lag de focus nog vooral op de verkoop van AED’s in Nederland en de rest van de Benelux. Toch ging het voor Valkenier niet snel genoeg. Hij kocht zijn compagnon uit en ontwikkelde een strategisch groeiplan. Daarna ging het snel. Het assortiment werd verbreed: met andere BHV-producten als blusmiddelen, maar ook toevoegen van diensten als onderhoud, service en opleidingen. Ook over de grens ging het hard: “Land voor land gingen we af.”
In Nederland en de Benelux is Defibrion ondertussen de grootste aanbieder van AED’s, maar het grootse deel van omzet is afkomstig uit het buitenland. In 35 landen wereldwijd is Defibrion actief. Valkenier realiseerde een vertienvoudiging van de omzet in tien jaar.
Strategieën ontwikkelen, nieuwe diensten bedenken, markten verkennen, uitproberen en bijsturen. Dat is wat Valkenier het liefst doet. Waar de grootse groeimogelijkheden liggen? In de VS, zegt hij, “ondanks het onvoorstelbaar onvoorspelbare beleid.”
Bijna 10 procent van de omzet komt nu al uit de VS. Defibrion is er nog maar een kleine speler, maar het potentieel is er groot. “Ja, de importheffingen van Trump raken ons ook. Tot nu toe gaat het om enkele tienduizenden euro’s, maar uiteindelijk zou het om tonnen per jaar kunnen gaan.”
Toch, nuanceert de CEO, valt de impact van de handelsspanningen voor Defibrion mogelijk mee. “Concurrenten die in China produceren, worden zwaarder geraakt door de heffingen dan wij. Onze producten worden weliswaar duurder, maar die uit Azië stijgen mogelijk nog sterker in prijs. Bovendien zien we dat de productiecapaciteit binnen de VS zelf beperkt is en niet zomaar alle importen kan gaan vervangen.”
Volgens Valkenier betekent dit dat de omstandigheden dus ook strategische kansen kunnen bieden. “Het zou uiteindelijk in ons voordeel kunnen uitpakken. De grootste uitdaging is de onvoorspelbaarheid van het Amerikaanse beleid: abrupte maatregelen maken het lastig om consistent beleid op te stellen.”
Overnames
De strategie is komende jaren nog verder te groeien. In de EU en VS, maar ook door overnames. Een investering door investeringsmaatschappij IK Partners vorig jaar was een belangrijke stap in die richting. “We hebben de ambitie om komende jaren meerdere overnames te doen, zowel in Nederland als daarbuiten. Dankzij de investering van IK Partners kan dat: het maakt dat we sneller kunnen opschalen en door overnames kunnen we ook een breder pakket van producten en diensten aanbieden.”
Gazelle
De groei van afgelopen jaren leverde Defibrion zowel in 2023 als 2024 een Gouden gazelle op, in de categorie ondernemingen met een omzet van meer dan 10 miljoen per jaar. Of er komend najaar opnieuw een gouden beeld op zijn bureau belandt? Valkenier durft het niet te zeggen, maar eerlijk is eerlijk: de kans zit er dik in.
Dit artikel staat ook in de papieren editie van de Groninger Ondernemers Courant.