economie

21 mrt 2002, 00:12

SIG Real Estate neemt Ground Service Eelde over

Groundservice Groningen Airport B.V. (GGA) gaat per 1 maart 2002 over in andere handen. Eigenaar Wijnne en Barends’ uit Delfzijl bereikte eerder dit jaar overeenstemming over verkoop van het bedrijf aan SIG Real Estate te Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

GGA is een zogenaamd “airside” gebonden bedrijf en is o.a. verantwoordelijk voor de afhandeling van passagiers, bagage, ticketing en de technische afhandeling van de vliegtuigen op Groningen Airport Eelde. SIG Real Estate denkt de dienstverlening voor reizigers te kunnen vergroten, alsmede neemt zij hiermee een bestaande organisatie over, die ook aan de landzijde diensten kan gaan verlenen onder meer op het gebied van bedrijfshuisvesting en verhuur van vergaderaccommodatie.
Met de overname van GGA beoogt SIG Real Estate een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de service voor de luchtreizigers en de bezoekers van Groningen Airport Eelde. Met name door de toevoeging van een landgebonden component aan GGA denkt SIG Real Estate meer aandacht te kunnen vestigen op de service voor passagiers, leisure- en zakelijke bezoekers. Daarbij kan gedacht worden aan de coördinatie voor verhuur van vergaderaccommodaties en het verbeteren van terrein- en terminalservice. Ook de afhandeling van passagiersstromen bij aankomst van grotere chartervliegtuigen verdient meer aandacht. Het succes van Groningen Airport Eelde als vertrekpunt voor zonvakantie-vluchten leidt onherroepelijk tot uitbreiding van de technische accommodatie. De verscherpte veiligheidsvoorschriften zullen ook extra maatregelen en investeringen vergen.
Eerder kwam SIG Real Estate al tot overeenstemming met de KLM luchtvaartschool met betrekking tot de overname van een deel van het voormalige terrein van de KLM luchtvaartschool. Dit 6 gebouwen tellende complex zal deels worden ingezet voor de nieuwe KLM Flight Academy. Ook zal een gebouw worden omgebouwd tot kantoor- en vergaderaccommodatie. Vooral op het gebied van flexibele vergaderaccommodatie en tijdelijke kantoorruimten is op de luchthaven een groeiende vraag.
Ondanks het gegeven dat GGA altijd een gezonde bijdrage heeft geleverd aan het resultaat van de Wijnne & Barends’ Groep, opgericht in 1855, profileert W&B zich steeds meer als zeescheepvaartbedrijf met op- en overslag in de haven van Delfzijl voor massagoederen en containers. Onlangs heeft het bedrijf in Delfzijl nog een nieuwe multi-purpose container terminal in gebruik genomen. Tevens heeft het bedrijf nog een aantal schepen in aanbouw. GGA valt hiermee buiten de core-business van de W&B Groep. SIG daarentegen wil haar strategische positie op en rond de luchthaven versterken; de overname van GGA past in deze strategie. Met deze overdracht is de continuïteit van GGA en de werkgelegenheid van de werknemers ook op de langere termijn verzekerd aldus de heer Makkinje, algemeen directeur van Wijnne & Barends B.V.
SIG Real Estate zet zich in voor de versterking van de economische structuur in Noord-Nederland. Naast het ontwikkelen en bouwen van bedrijfshuisvesting in deze regio houdt SIG Real Estate zich de laatste jaren ook vooral bezig met het verbeteren van het vestigingsklimaat voor ondernemingen. De ontwikkeling van het kennisbolwerk Zernike Science Park is daar een sprekend voorbeeld van. Ook maakt het bedrijf zich, naast de realisatie van het Tyco glasvezelknooppunt, sterk voor de ontwikkeling van een fijnmazig breedbandnetwerk in de noordelijke regio. Volgens SIG Real Estate is een goede bereikbaarheid voor de noordelijke ondernemingen en potentiële nieuwe (buitenlandse) ondernemingen een absolute voorwaarde. Vandaar dat, mede door toedoen van SIG Real Estate, in september 2001 de nieuwe, 4 keer per dag, lijndienst van TTA tussen Groningen Airport Eelde en Amsterdam Schiphol is opgestart.