Economie

Russische agri-delegatie uit Leningrad bezoekt Noord-Nederland

Vier landbouwtopambtenaren van de oblast (provincie) Leningrad sloten afgelopen vrijdag 24 september hun werkbezoek aan Noord-Nederland af. Het bezoek is de eerste spin-off van de samenwerkingsovereenkomst die de drie noordelijke provincies en de Russische regio vorig najaar tekenden. De Russische delegatie was onder de indruk van de samenwerking tussen kennisinstellingen en boeren en agrariërs onderling.


Leestijd: 2 minuten

De agrarische sector is een van de speerpunten in de samenwerkingsovereenkomst tussen de oblast Leningrad en Groningen, Drenthe en Fryslân. De provincie rond de stad St. Petersburg is voor de melkveehouderij de belangrijkste regio van het land. Maar ook de akkerbouw, en vooral de aardappelteelt, is er sterk vertegenwoordigd. De oblast heeft dan ook serieuze interesse voor de enorme kennis die Noord-Nederland op deze gebieden heeft.

De samenstelling van de delegatie onderstreepte deze interesse, aldus Peter ten Kate van Nordconnect, het projectbureau van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, dat het werkbezoek organiseerde. Naast de vice-voorzitter van het Comité van Landbouw en Visserij en de voorzitter van de agrarische coöperatie Poliany, bestond de delegatie uit specialisten op het gebied van internationale samenwerking en de ontwikkeling van teeltindustrie. “In Rusland wordt nog altijd veel via de overheid geregeld en dit zijn de beslissende ambtenaren voor de landbouw in de oblast.”

Compleet beeld
Nordconnect had voor de landbouwspecialisten van de oblast een tweedaags programma samengesteld dat een goed beeld geeft van de belangrijkste ontwikkelingen in de landbouw in Noord-Nederland. Van het gebruik van sensortechnologie in de aardappelteelt tot innovatieve stalconcepten voor de melkveehouderij.

De eerste dag stond in het teken van de akkerbouw. De delegatie bezocht onder meer de proefboerderij ’t Kompas in het Drentse Valthermond van de Wageningen Universiteit (WUR). De tweede dag stond de melkveehouderij centraal. Op het programma stonden onder meer rondleidingen in de praktijkschool PTC+ in Oenkerk en Nij Bosma Zathe in Leeuwarden. Gedeputeerde Sjoerd Galema begeleidde de Russische bezoekers bij hun bezoek aan de Friese onderzoeksboerderij.

Ketensamenwerking
Vooral de nauwe samenwerking tussen kennisinstituten en de agrarische sector maakte indruk op de delegatieleden, aldus Ten Kate. Daarnaast merkte hij dat ook de goede samenwerking in de agrarische keten de delegatieleden gaandeweg hun werkbezoek steeds meer begon op te vallen. “De oblast Leningrad is een belangrijke leverancier van agrarische producten voor het achterland, waaronder de miljoenenstad St. Petersburg. De regio kan nu maar in een kwart van de vraag voorzien. Ze zijn dus zeer geïnteresseerd in de verbetering van de productie. Daarvoor kijken ze in Rusland vooral naar de individuele boeren. Dat een efficiënte afstemming in de keten, van veevoederproducent tot voedingsmiddelenindustrie, ook flink kan bijdragen aan de productieverhoging, was een eyeopener.”