economie

29 nov 2002, 00:12

RUG steeds minder vies van zakenleven

De tijd dat de Rijksuniversiteit Groningen duidelijk afstand hield tot het bedrijfsleven is lang en breed voorbij. Volgens de Groningse rector-magnificus prof. dr. Frans Zwarts is dat maar goed ook.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Commercialisering van kennis kan voorkomen dat onze maatschappij hetzelfde overkomt als wat de Sovet-Unie in de tweede helft van de twintigste eeuw overkwam’, vindt hij. Hij zei dat in een rede voor de Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit. Zwarts is ervan overtuigd dat zakelijke relaties met het bedrijfsleven de beste garantie geven voor een snelle omzetting van wetenschappelijke kennis in maatschappelijk nuttige praktijk. Maar hij voegt eraan toe dat commercialisering niet het hoogste goed is; niet alles in het leven draait om geld. "De universiteit moet ruimte blijven houden voor de klassieke geleerde, die geheel op eigen verantwoordelijkheid zijn eigen gang gaat. Een universiteit die puur en alleen ondernemend is, zal naar mijn idee kopje onder gaan."
Zwarts sprak in de studentensociëteit voor een gezelschap van studenten en ondernemers over het onderwerp sponsoring van onderwijs en onderzoek. Sport en cultuur kunnen tegenwoordig niet meer zonder ondersteuning uit het bedrijfsleven. "Van Abe Lenstra wordt gezegd dat hij de ene lucratieve aanbieding na de ander afsloeg, omdat hij niet om het geld, maar om de sport voetbalde, maar vandaag de dag zou hij in de Holland Casino competitie hebben gespeeld. Ook Emmy Verhey en het Groninger Museum worden gesponsord. Inmiddels zoekt de zakenwereld ook actief naar relaties met het onderwijs."