economie

04 feb 2003, 00:12

Project moet MKB wijzen op kansen biotech

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), TNO Voeding en het Technologie Centrum Noord-Nederland (TCNN) zijn een project gestart om biotech onder de aandacht te brengen van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Groningen. Het MKB laat volgens de organisaties groeikansen liggen omdat de mogelijkheden van lifesciences onvoldoende bekend zijn. Met name het gebied van agri-food, gezondheid en milieu liggen nog veel kansen, zeggen de initiatiefnemers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De drie organisaties willen door het organiseren van symposia, workshops en en bedrijfsbezoeken het noordelijke MKB kennis laten maken met de potentie van lifesciences. Er is een budget van ruim 400.000 euro beschikbaar. Ook kunnen de organisaties helpen met het maken van keuzes kunnen ze contacten leggen met de kennisinstellingen.
Het project moet leiden tot een serie innovaties. In eerste instantie is het echter belangrijk dat de productie verschuift van bulk naar specialiteiten. Dit zou een fikse versteviging van het fundament zijn, omdat er dan hogere marges kunnen worden gerealiseerd en dat zou het rendement weer kunnen verhogen.
Er worden tussen de zestig en honderd bedrijven benaderd. Het gaat met name om bedrijven uit de agrarische sector en levensmiddelenhoek.