economie

07 feb 2002, 00:12

Proces tegen chemische fabriek ESD uitgesteld

De rechtbank in Groningen heeft de strafzaak tegen het chemisch bedrijf Elektroschmelzwerk Delfzijl BV (ESD) uit Farmsum aangehouden. Dat is gebeurd omdat twee voormalig directeuren van het bedrijf nog moeten worden verhoord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op verzoek van de verdediging zijn al 55 getuigen in deze zaak gehoord. De twee directeuren wonen in Duitsland en hebben eerder laten weten niet bereid te zijn voor het verhoor naar Nederland te komen. Omdat de verdediging weigert af te zien van de twee zal de rechtbank nu gelasten dat het verhoor in Duitsland gebeurt. Volgens het OM is dat een vertragingstactiek van de advocaten.
ESD wordt samen met twee leidinggevenden verdacht van verschillende milieudelicten. Zo zou het bedrijf tussen 1994 en 1998 de milieuwetgeving hebben overtreden door een te hoge uitstoot van schadelijke stoffen door de ontzwavelingsinstallatie. Ook zou het bedrijf illegaal met zware metalen verontreinigd afval hebben opgeslagen op het bedrijfsterrein in Farmsum.
Justitie beschuldigt het concern ervan de gegevens over de schadelijke uitstoot te hebben verzwegen in de bedrijfsresultaten. Daardoor zou het bedrijf ten onrechte 8 miljoen euro aan subsidie van het ministerie van VROM hebben ontvangen. Justitie is van plan dat bedrag terug te vorderen.
ESD verwerkt de stof siliciumcarbonide die onder meer wordt verwerkt in industriƫle ovens, beeldschermen, computeronderdelen, en motorblokken. Tijdens het productieproces komt zwaveldioxide vrij.
Omwonenden van de fabriek met 130 werknemers hebben in het verleden vaak geklaagd over stankoverlast. In april 1998 deed justitie huiszoeking bij het bedrijf. Daarbij werden bodemmonsters genomen en werd de administratie in beslag genomen.