economie

16 aug 2002, 00:12

Pharma Bio Research verhuist deels naar Assen

Pharma Bio-Research, met vestigingen in de stad Groningen maar vooral in Zuidlaren, gaat een deel van het personeel verhuizen naar Assen. Het gaat om medewerkers van het Noorder Sanatorium in Zuidlaren. Dit markante gebouw is te klein geworden voor het bedrijf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Pharma Bio Research werd zo’n vijftien jaar geleden opgericht in Groningen met het doel medicijnen te testen ten behoeve van opdrachtgevers. Sindsdien is het bedrijf enorm gegroeid. Drie jaar geleden kwam het echter in de problemen, maar na een herstart en onder leiding van een nieuwe directie gaat het inmiddels opnieuw zeer goed, aldus een woordvoerder.
In de eerste helft van dit jaar haalde dit wetenschappelijk instituut voor geneesmiddelenonderzoek een omzet van 17,5 miljoen euro. Dat was dertig procent meer dan de eerste zes maanden van vorig jaar. De winst voor belasting bedroeg 2,5 miljoen euro.
Inmiddels heeft Pharma Bio Research in Assen een pand gehuurd waar vanaf oktober ongeveer honderd medewerkers gehuisvest worden. Het gaat daarbij vooral om kantoor- en ondersteunend personeel, inclusief de directie. Het Noorder Sanatorium in Zuidlaren zal daarna in zijn geheel dienst gaan doen als kliniek waar mensen medicijntesten doen. In dit sanatorium verblijven jaarlijks zo’n 2500 vrijwilligers die meedoen aan geneesmiddelenonderzoek.
Dankzij de verhuizing krijgt Pharma Bio-Research zo voorlopig weer ruimte om te groeien. Een deel van die verwachte groei zal in het buitenland liggen. De voorbereidingen voor de eerste buitenlandse vestiging in de VS zijn in volle gang. Oosterparkwijk in Groningen deels heringericht.