economie

02 apr 2002, 00:12

Personeel Aldel positief over verkoop Corus; vrees voor Amerikaanse koper

Werknemers van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl maken zich weinig zorgen over de door Corus aangekondigde verkoop van hun bedrijf. Bij een de wisseling van de ploegen maandagmiddag zeggen de meeste werknemers dat zij verwachten dat de verkoop zelfs positief kan uitpakken voor Aldel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Er zat te weinig beweging in’, zegt D. Loonstra, product-service medewerker van Aldel. ‘Het geld dat wij verdienen gaat in de bodemloze put van Corus. Een nieuwe koper kan de benodigde investeringen doen’. ‘We kunnen er alleen maar op vooruit gaan’, zegt ook een 33-jarige aluminiumsmelter, die niet met z’n naam in de krant wil. ‘Wij draaien al jarenlang winst maar er wordt hier niet geïnvesteerd’.
De belangrijkste zorg van de werknemers van Aldel lijkt de vraag wie het bedrijf overneemt. Ze zijn vooral bang voor een Amerikaanse koper, omdat dat een hardere bedrijfscultuur met zich mee brengt. Het liefst hebben ze een Europese of Canadese aluminiumproducent.
Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst waar de directie het personeel informatie geeft over de verkoop-plannen van Aldel, heerst er een gelaten stemming onder het personeel. De directie laat weten dat er vier mogelijke overname kandidaten zijn: Alcan, Alcoa, Pechiney en Hydro. Eind juli verwacht de directie meer informatie te kunnen geven over het verloop van onderhandelingen over de verkoop.