economie

13 aug 2002, 00:12

Oude Statenzijl internationaal centrum voor gashandel

Het aan de grens met Duitsland gelegen Oude Statenzijl in oost-Groningen zal zich in sneltreinvaart ontwikkelen tot een internationaal handelscentrum voor aardgas. Dat is te danken aan de Gasunie, die een nieuwe verkooporganisatie heeft opgericht die luistert naar de naam EuroHub. In Oude Statenzijl komen veel aardgasstromen uit Nederland, Duitsland, Rusland en Noorwegen samen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

EuroHub biedt vanaf woensdag 27 februari de service ‘title transfer’ – overdracht van eigendomsrechten – aan in het hoogcalorisch gasnetwerk Oude Statenzijl/Bunde/Emden. EuroHub is een nieuwe onderneming. Gastransport Services, het netwerkbedrijf van de N.V. Nederlandse Gasunie, is 100% aandeelhouder. EuroHub zal in de nabije toekomst haar dienstenpakket uitbreiden. Daardoor is de onderneming in staat tal van handelsactiviteiten te faciliteren en ontstaat een volwaardige ‘hub’, een handelsplaats voor aardgasstromen. In de hub kunnen gasverkopers handelen in gasstromen.
Gastransport Services houdt zich op dit moment al bezig met ‘title transfer’ op haar gasterminals in Oude Statenzijl/Bunde en Emden door middel van het afsluiten van pseudo-transportcontracten, maar vindt dat niet passen binnen de normale transportdiensten. Vandaar dat deze activiteiten nu in een aparte onderneming, EuroHub, worden ondergebracht. EuroHub B.V. is opgericht op 28 december 2001. Het kantoor is gevestigd in Groningen. De nieuwe onderneming zal ook, zodra dat commercieel verantwoord is, meer services aanbieden. De voorbereidingen daartoe zijn gestart.
De Europese gasindustrie volgt de ontwikkelingen ten aanzien van een grensoverschrijdende hub in de regio Noord-Nederland en Noord-Duitsland op de voet. Diverse marktpartijen voeren al geruime tijd besprekingen over de oprichting van een dergelijke hub. De regio Oude Statenzijl/Bunde/Emden is daarvoor bijzonder geschikt, omdat hier gasstromen passeren die afkomstig zijn uit Nederland, Noorwegen, Duitsland en Rusland en omdat er in de betrokken regio veel gasopslagfacilteiten aanwezig zijn. Op de hub kunnen gasverkopers handelen in gasstromen. Gastransport Services vindt hub-activiteiten goed passen bij een transportbedrijf en voelt zich daarbij gesteund door de Europese gasindustrie.
Met de oprichting van een specifieke, aparte onderneming, die zich richt op hub-services, verschaft Gastransport Services zich een goede positie bij de facilitering van de gashandel in een geliberaliseerde Europese gasmarkt. Meer informatie over EuroHub B.V. is vanaf 27 februari te vinden op de website www.eurohubservices.com.