Economie

Ondermijning op bedrijventerreinen: zo herken je de signalen

Stel: je verhuurt als ondernemer een garagebox. De beoogde huurder wil geen identiteitsbewijs laten zien, betaalt contant, en rijdt in een dikke auto. Als je niet oppast, draag je als verhuurder onbewust bij aan ondermijnende praktijken. Veilig Ondernemend Groningen zet zich in om ondernemers bewust te maken van de gevaren van ondermijning. Thom Wietzes, werkzaam als Projectleider Openbare Orde en Veiligheid, is onderdeel van de expertisegroep van de stichting.


Leestijd: 3 minuten

Foto | Pexels
Foto | Pexels

“Ondermijning is een vorm van criminaliteit waarbij de scheidslijn tussen de legale bovenwereld en de illegale onderwereld vervaagt”, legt Wietzes uit. “Dat kan bijvoorbeeld doordat criminelen een loods huren met een legale huurovereenkomst, maar deze vervolgens gebruiken voor illegale praktijken.” De eigenaar van het pand blijft verantwoordelijk voor wat er in het pand gebeurt. Verder is ondermijning ook slecht voor een veilig en schoon bedrijventerrein. Des te belangrijker dus dat ondernemers weten hoe ze ondermijning kunnen herkennen. 

Maar hoe kun je als ondernemer aanvoelen of een huurder kwade bedoelingen heeft? Volgens Wietzes begint het bij een laagdrempelig gesprek. “Wat is de achtergrond van de beoogde huurder? Wat voor bedrijf heeft hij? En natuurlijk: wat voor gevoel krijg je bij iemand?” Vervolgens is het belangrijk om een identiteitsbewijs te vragen. “Als iemand daar moeilijk over doet, dan is dat al een signaal dat je geen zaken met diegene moet doen”, legt Wietzes uit. “Een ander teken is ook als diegene alleen contant wil betalen.” 

Volgens Wietzes zijn veel ondernemers zich wel bewust van de risico’s van ondermijning, maar er liggen zeker kansen in het herkennen van ondermijnende signalen. “Het is een manier van kijken”, vertelt Wietzes. “Denk aan een verloederd gebouw, meer camera’s dan nodig lijkt, veel activiteit op niet voor de hand liggende tijdstippen, opvallend dure auto’s die niet passen bij het bedrijf.” 

Vervolgens kun je als ondernemer melding doen bij de gemeente. Als het ondermijningsteam het gevoel krijgt dat in een bepaald gebied ondermijnende praktijken plaatsvinden, dan brengen ze dat in kaart. “We kijken naar politiemeldingen, overlast, dat soort dingen”, vertelt Wietzes. “Als we een vermoeden hebben dat iets niet helemaal pluis is, kijken we zorgvuldig of we bestuursrechtelijk of strafrechtelijk actie kunnen ondernemen.” Dat kan betekenen dat een pand gesloten wordt door de gemeente, of dat eigenaren strafrechtelijk worden vervolgd. Soms onderzoekt de gemeente een hele branche. “Zo zijn we bij veel garageboxen langs geweest”, zegt Wietzes. 

Een belangrijk middel om meer zicht te krijgen op ondermijning op bedrijventerreinen zijn de schouwen van Veilig Ondernemend Groningen, vertelt Wietzes. “Het is een heel mooi instrument.” Tijdens een eerdere schouw vond hij simpelweg door rond te lopen op een bedrijventerrein al illegale bewoning. Sinds een paar maanden zit Wietzes bij de expertgroep van Veilig Ondernemend Groningen. “We vinden het hartstikke fijn dat we daar aan kunnen schuiven en onze expertise kunnen inbrengen.” De komende maanden wil hij samen met ondernemers de aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen vormgeven. 

Daarom roept hij op: loop als ondernemer een keertje mee met een schouw om zo de tekenen van ondermijning te leren herkennen. “We zijn samen verantwoordelijk voor het aanzicht, de leefbaarheid en een goed ondernemersklimaat op een bedrijventerrein. We kunnen het niet alleen.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de bedrijvenvereniging van hun gebied. En mocht je als ondernemer al te maken hebben met ondermijnende praktijken, dan adviseert Wietzes om contact op te nemen met de wijkagent of de gemeente.” We kunnen altijd met je meedenken. We willen de ondernemer ondersteunen en hebben liever dat er een melding te veel is dan te weinig.” 

Veilig Ondernemend Groningen

Veilig Ondernemend Groningen wil ondernemen in Groningen veilig maken en houden. De stichting zet zich in voor collectieve surveillance en kennisdeling. De partners werken samen aan schoon en veilig ondernemen op bedrijventerreinen. Daarnaast zijn de thema’s ondermijning en digitale veiligheid belangrijk. Veilig Ondernemend Groningen is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke bedrijvenverenigingen, gemeente Groningen, de politie en de brandweer. Daarnaast wordt de externe expertise van Hacksclusive en Cruon ingehuurd. 

Kijk op de website voor meer informatie. Of mail naar ondermijning@groningen.nl.