economie

31 mei 2002, 00:12

Norit verhuist pillenfabriek naar Klazienaveen

Chemieconcern Norit, onderdeel van Nuon, verhuist haar pillenfabriek van Amersfoort naar Klazienaveen. De fabriek voor het halffabrikaat actieve koolstof is daar al gevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Norit is al op zoek naar een nieuwe locatie sinds Nuon de pillenfabriek in Amersfoort eind vorig jaar samen met de afdeling Personal Care verkocht aan ABN Amro en NPM Capitals. Eén van de negen werknemers in de Amersfoortse fabriek gaat mee naar Klazienaveen. De rest blijft werken in de fabriek die onder de nieuwe eigenaars een andere bestemming zal krijgen.
De nieuwe locatie wordt verder bemand door acht werknemers uit de al bestaande fabriek van actieve kool. De nieuwe fabriek krijgt een grotere capaciteit, maar het bedrijf wil niet zeggen hoeveel groter. Norit verwacht een groei in de vraag naar de productie van zwarte pillen. “Bedrijven die alleen witte pillen maken, willen hun lopende band niet vervuilen door ook zwarte pillen te maken. Daarom stappen ze naar ons”, zegt Norit-woordvoerder J. Hogervorst.
Norit bouwde in 1918 de fabriek voor actieve koolstof in het Drentse Klazienaveen vanwege de ruime aanwezigheid van de grondstof turf in de omgeving. Sinds de turf daar op is, wordt die uit dichtbijgelegen delfgebieden in Duitsland gehaald. Norit werkt ook met alternatieve grondstoffen zoals bruinkool en houtskool.
De nieuwe fabriek zal eind 2002 in gebruik worden genomen. Actieve kool wordt gebruikt in de waterreiniging en voedselverwerking, maar ook voor de befaamde diarreepillen.