economie

28 aug 2002, 00:12

Noordelijke restaurants zien niets in culinaire manifestatie

In zuid-Nederland vormen ze een van de grotere publiekstrekkers: culinaire evenementen waar restaurants en top-koks alvast laten proeven wat ze het komend seizoen hopen te bieden. Maar de Groningse horeca-ondernemers zien er geen brood in. Daarom moest in Leek de manifestatie ‘Nienoord Culinair’, die gepland was voor het komend weekend van 17 en 18 augustus, worden afgeblazen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het laatste moment bleken er van de noordelijke restaurants te weinig definitief te willen deelnemen. De Power Horse Competition, menwedstrijden voor koudbloedpaarden, vindt wel gewoon doorgang.
Naar voorbeeld van proeverijen elders in Nederland, startte het Nationaal Rijtuigmuseum op Nienoord de voorbereiding van een "proeverij voor fijnproevers, hobbykoks en andere levensgenieters". Bijzondere restaurants uit het Noorden en culinaire importeurs konden zich presenteren met een specialiteit, zodat de bezoekers diverse lekkernijen konden proeven. Dergelijke evenementen toonden zich de afgelopen jaren in het zuiden en midden van het land zeer succesvol. Het idee bleek bij het publiek in het Noorden ook goed aan te slaan.
Een gespecialiseerd evenementenbureau benaderde een selectie van restaurants, importeurs en andere culinaire specialisten in het Noorden, maar bemerkte hier een grote aarzeling. Bij gebrek aan definitieve toezeggingen besloot het museum het evenement af te blazen.
Voor het publiek is landgoed Nienoord komend echter toch nog wel interessant, want de spectaculaire menwedstrijden met koudbloedpaarden, de zogenaamde Power Horse Competition vindt gewoon doorgang.